2020 Elazığ-Malatya depreminden bu yana ulusal ve uluslararası afetlerde insani yardım çalışmaları yürüten Afet Platformu, bu deneyimlerini acil müdahale planına dönüştürdü. En kötü senaryolarla test edilen bu plan, afet anında temel önceliklendirme ilkeleri doğrultusunda (arama kurtarma, tıbbi müdahale, su, gıda ve barınma) platform üyelerinin uzmanlık alanlarını kullanarak farklı senaryolarda platformun kabiliyetlerini ölçmeyi amaçladı.

İzmir Kent Konseyi’nde Akut Vakfı ve Afet Platformu işbirliğiyle düzenlenen tatbikatta, İzmir’in olası depremde yardım ulaştırma açısından dezavantajlı durumu değerlendirildi. Yolların kapanması, viyadüklerin yıkılması, baraj hasarları, sanayi bölgelerindeki zararlı gazların açığa çıkması ve rafineri hasarları gibi durumlarda karayolu dışındaki ulaşım alternatifleri göz önünde bulunduruldu ve farklı çözümler üretildi.

ÇALIŞILACAK ALANLAR BELİRLENDİ

Tatbikat sırasında, afetlerde genellikle göz ardı edilen kırılgan grupların ihtiyaçlarının nasıl kapsayıcı bir yaklaşımla ele alınacağı üzerinde duruldu. Afet Platformu üyelerinin İzmir’deki yerleşkeleri dikkate alınarak insani yardım depoları, gönüllülerin ve koordinasyon ekibinin çalışabileceği alanlar belirlendi.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Bütünleşik Afet Yönetimi çerçevesinde planlanan tatbikatta, AFAD, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerle uyumlu çalışabilecek modeller kullanıldı. Afet Platformu dışındaki sivil paydaşların da sürece katılımıyla farklı sistemler konuşuldu. Krizler karşısında çözüm üretme kapasitesi ve acil müdahale performansı test edilen platform, toplumsal krizler için de hazırlık yaptı.

Afet anında gönüllü kaynaklarının uygun şekilde yönetilmesi, ayni ve nakdi bağışların verimli kullanılması için farklı senaryolar oluşturuldu. Tatbikata yerel sivil toplum kuruluşlarının katılımı sağlandı ve her kişi ile kurumun afet planı hazırlığının önemi vurgulandı. Alanında uzman kişilerle yapılan planlamanın, depremin kritik ilk saatlerinde hızlı ihtiyaç önceliklendirmesi yapılması ve kaynakların verimli kullanılması açısından önemi bir kez daha görüldü.

Afet Platformu, kurduğu sistemi yerel STK’lara devrederek süreci takip ediyor ve sürdürülebilirliği sağlamak için yerelin katılımını destekliyor. Platform, 20 tam ve 42 destekçi üye sivil toplum kuruluşundan oluşuyor ve kamuyu, özel sektörü ve akademiyi bir araya getirerek multidisipliner bir yaklaşımla faaliyetlerini sürdürüyor.

Muhabir: İPEK KIRCA