Maymun çiçeği virüsü, doğrudan temas yoluyla bulaşan bir hastalık olup, çocuklar için de risk oluşturduğu belirtiliyor. Dünya genelinde son 2,5 yılda 100 binden fazla vaka bildirildiği ve 200'den fazla ölüm yaşandığı ifade ediliyor. Türkiye'de ise şu ana kadar doğrulanmış bir vaka bulunmuyor.

Enfeksiyon riskini artırıyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Halil Özdemir, maymun çiçeği virüsünün doğrudan temas yoluyla yayıldığını ve çocuklar için de risk taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Özdemir, "Eğer enfekte bir kişi, çarşaflara, havlulara veya diğer yüzeylere sekresyonlarını bulaştırırsa ve bu yüzeyler ortak kullanımda olursa, çocuklar bu yüzeylerden daha kolay bir şekilde enfeksiyon kapabilirler" dedi.

200'den fazla can kaybı kaydedildi

Prof. Dr. Özdemir, dünya genelinde son 2,5 yıl içinde 100 binden fazla maymun çiçeği vakası görüldüğünü ve 200'den fazla ölüm yaşandığını belirtti. Türkiye'de ise bugüne kadar doğrulanmış bir vaka tespit edilmediğini ifade ederek, "Genellikle 2 ila 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalık. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullananlar ve çocuklar hastalığı daha ağır geçirebilir. 2022 Kasım'ından itibaren ülkemizde çeşitli vakalar görülmüş olsa da, 2024 yılı itibariyle doğrulanmış bir vaka bildirilmemiştir. Kliniklerimizde şüphelendiğimiz 3 vaka olmuş ancak yapılan testlerde virüs bulunmamıştır. Bu vakalar çocuk yaş grubundaydı ve 3 ila 6 yaş arasındaydılar" şeklinde konuştu.

"Yakın temastan kaçının"

Prof. Dr. Özdemir, hastalığın Covid-19'daki gibi solunum yoluyla bulaşmadığını belirterek, şunları ekledi: "Maymun çiçeği hastalığı doğrudan temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu açıdan şanslıyız. Enfekte bireylerle yakın temas ve cinsel ilişki gibi durumlarda bulaşabilir. Çocuklar için risk ise, enfekte kişilerin sekresyonlarının bulaşmış olabileceği çarşaflar, havlular gibi yüzeylere temas etmeleriyle ortaya çıkabilir. Oyuncaklar ve diğer eşyalar aracılığıyla temas artırabilir, fakat hastalık esas olarak cinsel yolla yayıldığı için çocuklar açısından risk daha düşük. Hastalık, insanlardan insanlara bulaşır ve başka bir bulaş yolu bulunmamaktadır. Hastalık şüphesi olan kişilerle yakın temastan kaçınmak ve hijyen kurallarına uymak önemlidir. Ellerimizi sık sık sabunlu suyla yıkamalıyız."

Kaynak: Haber Merkezi