Güncel

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala kimdir?

AK Parti Genel Başkanvekili olarak görev yapan Ala, yıllardır devlet kademelerinde üst düzey görevlerde bulunmuş bir isimdir. Son olarak 'Çözüm süreci masamızda yok' diyen Efkan Ala, gündemde merak edilen bir isim oldu. Peki, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala kimdir? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Efkan Ala, Türk siyasetinin önemli isimlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Çözüm süreci döneminde İçişleri Bakanı olan Efkan Ala; "Çözüm süreci masamızda yok. Sorun da farklı sorunlara bulunacak çare de farklı. Geçmişte oldu, bitti. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki'' sözleriyle gündeme oturdu. Peki, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala kimdir? İşte detayar...

Efkan Ala kimdir?

Efkan Âlâ 21 Şubat 1965, Oltu, Erzurum doğumlu, Türk bürokrat, siyasetçi ve eski İçişleri Bakanı'dır. 2013-2015 ve 2015-2016 yılları arasında iki farklı dönemde İçişleri Bakanlığı görevinde bulunmuştur. Bu görevinden önce, 2007-2013 yılları arasında Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış; 2003-2004 yıllarında Batman, 2004-2007 yılları arasında ise Diyarbakır Valisi olarak görev yapmıştır.

31 Ağustos 2016'da İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Âlâ'nın ayrılış nedeni, bazı yorumculara göre FETÖ ile mücadeledeki yavaşlık, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da artan terör saldırıları ve özellikle Ağustos 2016'daki Gaziantep saldırısı gibi olayların koordinasyonunda yaşanan sorunlar olarak gösterilmiştir. Bazı kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sebeplerle istifasını istediğini öne sürmüştür. CHP milletvekili Aytun Çıray ise Âlâ'nın, Sinop Valisi'nin ifadeleri üzerine istifa ettirildiğini iddia etmiştir. Efkan Âlâ'nın yerine İçişleri Bakanı olarak Süleyman Soylu atanmıştır.

1988 yılında kaymakamlık stajına başlayan Âlâ, Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, İngiltere’de hizmet içi eğitim ve Dernekpazarı ile Kabataş ilçelerinde kaymakamlık yaptı. Tunceli’de vali yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü ve İller İdaresi Daire Başkanlığı gibi görevlerde bulundu. 2003 yılında Batman Valisi, 2004 yılında ise Diyarbakır Valisi olarak atandı. Mart 2006'daki Diyarbakır olayları sırasında Diyarbakır Valisi olarak görev yapıyordu. 2007 yılında Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirildi.

İçişleri Bakanlığı Dönemi

2013 yılında dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifası üzerine dışarıdan atamayla İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Haziran 2015 genel seçimlerinde AK Parti Erzurum milletvekili, Kasım 2015 seçimlerinde ise AK Parti Bursa milletvekili olarak meclise girdi. Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım hükümetlerinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı, ancak 31 Ağustos 2016'da bu görevinden istifa etti.

2020 yılında AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Efkan Âlâ, siyasi kariyerine burada devam etmektedir.

Efkan Âlâ, Gülseren Âlâ ile evli olup iki çocuk babasıdır ve İngilizce bilmektedir. Kardeşi Atıf Âlâ, İçişleri Bakanlığı'ndaki görevi sırasında Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığına atanmış, ancak Âlâ'nın istifasının ardından bu görevden ayrılmıştır.

"Çözüm süreci masamızda yok"

Euronews'in haberine göre; Efkan Ala, "çözüm süreci" tartışmalarının yeniden gündeme gelmesi üzerine yaptığı açıklamada, böyle bir sürecin partilerinin gündeminde olmadığını vurguladı. Ala, "Çözüm süreci masamızda yok" ifadesini kullanarak, geçmişte yaşanan bu süreçle ilgili daha fazla adım atılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin geçmişteki reformlarının Ortadoğu'daki karışıklıklardan etkilenmemesi açısından önemli olduğunu söyledi. Ala, çözüm süreci döneminde İçişleri Bakanı olarak görev yapmış ve 2015 yılında açıklanan "Dolmabahçe Mutabakatı"nın kilit isimlerinden biri olmuştu.

Bu açıklamalar, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Partililer ile tokalaşmasının ardından gündeme gelen yeni çözüm süreci iddialarını yanıtlamak amacıyla yapıldı. Ala, geçmişteki süreçlerle aynı adımları atmaları gerekmediğini ifade etti.

Dolmabahçe Mutabakatı, 28 Şubat 2015'te açıklanan, silahlı çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla başlatılan çözüm sürecinin önemli aşamalarından biriydi. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu mutabakatı desteklemediğini daha önce açıkça dile getirmişti. 2015 yılında süreç sona ermiş ve çatışmalar yeniden başlamıştı.