Akıllı Lens Nedir?

Akıllı lensler, katarakt ameliyatı sırasında hastaların gözlerine yerleştirilen üç odaklı yapay lenslerdir. Katarakt, göz içindeki doğal merceğin zamanla bulanıklaşması durumunu ifade eder. Genç ve sağlıklı gözlerde, mercek tüm mesafelerde net görüş sağlar. Ancak yaş ilerledikçe merceğin işlevi azalır, bu da uzak ve yakın görüşün bozulmasına neden olur. Katarakt ameliyatı, bu bulanıklaşmış merceği çıkartıp yerine yeni bir lens takmayı içerir.

akilli-lens-nedir-akilli-lensin-ozellikleri-neler-akilli-lens-kimlere-takilir-akilli-lens-o (1)-2

Akıllı Lensin Özellikleri Neler?

Akıllı lensler, hastaların doğal lenslerine en yakın işlevi sağlamak için tasarlanır. Bu nedenle "akıllı lens" olarak da adlandırılırlar.Trifokal (üç odaklı) akıllı lensler, yakın, orta ve uzak mesafelerde net görüş sağlar, böylece hastaların gözlüğe ihtiyaç duymadan rahatça görebilmelerini sağlar.Bu lensler, katarakt nedeniyle görme sorunları yaşayan kişiler için ideal bir seçenektir. Ayrıca yüksek numaralı gözlüklerden kurtulmak isteyen, ancak lazer cerrahisi için uygun olmayan genç hastalar için de uygundur.

akilli-lens-nedir-akilli-lensin-ozellikleri-neler-akilli-lens-kimlere-takilir-akilli-lens-o (2)

Akıllı Lens Kimlere Takılır?

Kataraktı olan ve ameliyat sonrası uzak ve yakın mesafelerde gözlüksüz görme isteyen kişiler için akıllı lens ilk tercihtir.40 yaşından sonra uzak veya yakın görüş sorunu yaşayan, yüksek numaralı gözlüklerden kurtulmak isteyen herkes akıllı lens adayıdır.Göz lazer ameliyatı geçirmiş kişiler, akıllı lensi tercih edebilirler, çünkü bu lensler katarakt geliştiğinde ve görme sorunları yaşandığında kullanılabilir.

akilli-lens-nedir-akilli-lensin-ozellikleri-neler-akilli-lens-kimlere-takilir-akilli-lens-o (1)

Akıllı Lens Ömürlük Mü?

Akıllı lenslerin göz merceğinin çıkarılarak yerleştirilmesi ile kalıcı olması ve ömürlük olması bu nedenledir.

akilli-lens-nedir-akilli-lensin-ozellikleri-neler-akilli-lens-kimlere-takilir-akilli-lens-o (1)-1

Akıllı Lens Kimlere Uygun Değildir?

Sarı nokta hastalığı olanlar, retinada damarsal hasar yaşayanlar ve göz tembelliği (şaşılık) sorunu olanlar için akıllı lens uygun değildir.

Kornea şekli bozukluğu gibi ciddi göz hastalıkları veya kontrol edilemeyen glokom durumu olan hastalar için akıllı lens uygun olmayabilir.

Akıllı Lens Ameliyatı

  • Ameliyat, steril bir ortamda yapılan kısa bir işlemdir. Her göz ayrı ayrı işlem gördüğü için iki ayrı gün gerektirir.
  • Gözler damla anestezisi ile uyuşturulur ve genel anestezi veya hastaneye yatış gerekmez.
  • Ameliyat sırasında göz içindeki bulanık mercek (katarakt) özel bir cihazla temizlenir ve akıllı lens göz içine yerleştirilir.
  • Ameliyat sonrası, hastaların gözleri bandajlanmaz, ancak göz kapama kalkanları veya pamuklu rondeller kullanılabilir.
  • Hastalar genellikle ameliyat sonrası hemen görmeye başlarlar, ve görme kalitesi birkaç gün içinde daha da iyileşir.
Kaynak: HABER MERKEZİ