Dünya

Almanya'da reşit olmayan asker sayısında yüzde 43 artış!

Almanya'da, "18 Yaşından Küçükler Asla! Bundeswehr'de Reşit Olmayanlar Olmasın" adlı ittifak, Alman Ordusu'nun (Bundeswehr) reşit olmayan askerleri alması konusunda ciddi endişelerini dile getirdi. İttifak, bu konuyu 20 Eylül Dünya Çocuk Günü'nde Federal Hükümetin yarı dönemi açıklamaları sırasında gündeme taşıdı

Abone Ol

Reşit Olmayan Asker Sayısında Yüzde 43 Artış

İttifakın açıklamasına göre, koalisyon sözleşmesinde "Silahlı kuvvetlerde eğitim ve hizmetin reşit askerlerle yapılması gerektiği" belirtilmesine rağmen, Alman Ordusu 2022 yılında 327'si kız olmak üzere toplam bin 773 reşit olmayan askeri silahaltına aldı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 43'lük bir artışı temsil ediyor ve son beş yılın en yüksek rakamı olarak kaydedildi. İttifakın açıklamasına göre, 2022 yılında alınan erkek ve kadın askerlerin neredeyse yüzde 10'u reşit olmayanlardan oluşuyor.

BM Çocuk Hakları Komitesi'nin Eleştirileri

BM Çocuk Hakları Komitesi de, Almanya'da reşit olmayanların askere alınmasını eleştirmişti. Komite, Almanya'nın çocuk haklarının durumunu gözden geçirmesinin ardından, reşit olmayan kadın ve erkek askerlerin askere alınmasının acilen durdurulması çağrısında bulunmuştu. Komite, bu konudaki eleştirilerini, orduda kaza, psikolojik hasar, cinsel istismar ve diğer şiddet biçimlerinin riskinin yüksek olması ve bu tür vakaların sık sık yaşanmasıyla desteklemişti.

İttifakın Çağrısı: Asker Alınma Yaşı 18'e Çıkarılmalı

"Asla 18 yaş altı!" ittifakının sözcüsü Martina Schmerr, Eğitim ve Bilim Sendikası'ndan (GEW) gelen bir üye olarak, Alman Savunma Bakanı Pistorius'a çağrıda bulundu. Schmerr, askere alınma yaşının koalisyon sözleşmesi gereği 18'e yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve "Orduda reşit olmayanlara yer yok" dedi.

Okulların Sivil Alan Olarak Kalması İsteniyor

GEW'den Martina Schmerr, genç subayların ve ordunun eğitim kurumlarında daha fazla görevlendirilmesinin tartışıldığı bir dönemde, okulların sivil ve korunaklı alanlar olarak kalmaları gerektiğini savundu. Schmerr, Almanya'da ordunun toplumun daha fazla alanında kendini göstermeye çalıştığını ve bu konudaki seslerin arttığını belirtti.

Alman Ordusu yetkilileri ise en erken başlangıç yaşının 17 olduğunu belirtip, 17 yaşındaki erkek ve kadın askerlerin prensip olarak görevlere gönderilmediğini, ateşli silahları sadece eğitim amaçları için kullandıklarını ve bu askerlerin özel koruma ve gözetim altında olduğunu vurguladılar. Ayrıca, 2022 yılında askere alınan 18,776 kişiden bin 773'ünün 18 yaşını doldurmadığını açıkladılar.

Çocuk Hakları İttifakı ve Destekçileri

"18 Yaşından Küçükler Asla! Bundeswehr'de 18 yaşından küçükler için yer yok" ittifakı, barış inisiyatifleri, insan hakları örgütleri, kilise ve sendikalar gibi çeşitli kuruluşlar tarafından destekleniyor. İttifak, Alman Ordusu'ndaki reşit olmayanların askere alınmasının çocuk haklarının ihlali olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.