Altay, Süper Lig'den tarihi borç yüküyle düştükten sonra iki yıl transfer yasağı nedeniyle TFF 2. Lig'e geriledi. Kulüp, aylardır beklenen futbol şubesinin şirkete devredilmesi planını hayata geçiremedi. Daha önce çeşitli tarihlerde kongreye gidip onay alan ve Büyük Altay 1914 Futbol Spor Yatırımları AŞ'yi kurarak yatırımcılarla görüşmeler yapan siyah-beyazlılar, bir süre gündemde olan yatırımcı grubuyla yapılması planlanan anlaşmanın son anda iptal edilmesiyle karşılaştı. Şirketleşme süreci için Türk ve Fransız ortaklı olduğu açıklanan şirketle geçen hafta yapılan görüşmelerde, imzaların bugüne kadar atılması beklenirken ek süre talebiyle karşılaşıldı. Bu durum, Altay yönetimini masadan kalkmaya zorladı. Yeni sezon öncesinde sadece Özgür Özkaya ve Ceyhun Gülselam'ın kaldığı Altay, ligin başlamasına 1.5 aydan az bir süre kala yeni yatırımcı arayışına girecek.

Altay’ın şirketleşme komisyonu, futbol takımına talip olan şirketle görüşmelerin sonlandırıldığını duyurdu. Açıklamada, kulübün yarışmacı haklarının devri için kurulan şirketin bürokratik aşamalarının tamamlandığı ve futbol şubesinin bir yatırımcıya devri için engel kalmadığı belirtildi. Komisyon, çeşitli yatırımcı gruplarıyla yapılan görüşmelerde en somut teklifi sunan grup ile prensip anlaşması yaptığını, ancak son olarak 16 Temmuz 2024 tarihinde yapılan anlaşma gereğince 22 Temmuz 2024’de saat 14.00’te imzaların atılması planlanmışken ek süre talep edilmesi üzerine görüşmelerin iptal edildiğini açıkladı.

Açıklamada, kulübün 110 yıllık geçmişine yakışır bir süreç yürütülmesi için bazı koşulların ortaya konduğu belirtildi. Yaklaşık 700 milyon TL borcu bulunan kulübün, 11 milyon Euro'luk kısmının 20 yabancı futbolcu dosyası nedeniyle gelen transfer yasağından kaynaklandığı ifade edildi. Ayrıca, 2. Lig'de mücadele edecek olmaları ve gelirlerinin kısıtlı olması gibi nedenlerle erken dönemde ciddi miktarda nakit akışının temin edilmesinin ana mali hedef olduğu vurgulandı. Yatırımcı grubunun da spor kulübü yatırımcısı olabilmek için yasalara uygun olması gerektiği belirtildi.

Yatırımcı grubunun bu süreçte çeşitli gerekçelerle yedi kez ek süre talep ettiği, bu durumun belirsizliği artırdığı ve zaman darlığı nedeniyle hedeflere ulaşmada sorunlar yaşandığı ifade edildi. Son olarak, 21 Temmuz 2024 gece saatlerinde, koşulları yerine getiremeyen yatırımcı grup elemanlarının değiştirilmesi gerekçesiyle yeniden dört günlük ek süre talebinde bulunulması üzerine yapılan değerlendirmelerde, görüşmelerin sonlandırıldığı duyuruldu. Yapısal dönüşümün tamamlandığı ve yatırımcı görüşmelerinin devam etmesinin önünde bir engel bulunmadığı belirtildi.

Kaynak: DHA