Ağustos ayında Amasya'ya seyahat etmek, bu şehirdeki en iyi gezilecek yerleri keşfetmek için mükemmel bir fırsat olabilir. Ancak, bu dönemde şehrin hangi noktaları gerçekten en iyi deneyimi sunar? İşte, Amasya'da Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer... 

Amasya'da Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer...

1. Alçak Köprü

Yeşilırmak Nehri'nin iki yakasını bağlayan bu köprü, Roma dönemine tarihleniyor. Kesme taşlardan yapılan köprü, günümüze kadar sağlam kalmış ve akşam saatlerinde ışıklandırıldığında etkileyici bir manzara sunuyor. Restorasyonlar geçirmiş olan köprü, günümüzde yaya köprüsü olarak kullanılıyor. Etrafında kafe ve çay bahçeleri de mevcut.

2. Boraboy Gölü

Taşova ilçesinde, denizden 1.050 m yükseklikte bulunan Boraboy Gölü, bir krater gölü olarak biliniyor. Doğal bir set gölü özelliği taşıyan göl çevresinde kestane, kayın, sedir ve sarı çam ağaçları bulunuyor. Güney kıyısı sarp ve dik olan göl çevresinde bungalov evler, kafeler, kamp alanları ve doğa yürüyüş yolları yer alıyor.

3. Hazeranlar Konağı

Amasya'nın tarihi sokaklarında yer alan bu konak, 1865 yılında inşa edilmiştir ve 1976 yılında restore edilmiştir. Ahşap ve taş malzemelerle yapılmış iki katlı konak, müze olarak hizmet veriyor. 18 ve 19. yüzyıl Osmanlı dönemine ait mobilyalar, yöresel giysiler giyen bal mumu heykelleri ve antikalar müzede sergileniyor.

4. Amasya Taşhan

1700'lerin sonuna tarihlenen bu yapı, ünlü mimar Mehmet Kalfa tarafından tasarlandı. Restorasyonuyla dikkat çeken yapı, günümüzde otel ve restoran olarak hizmet veriyor. Avlu etrafında sıralanan dükkanlar, ziyaretçilere yöresel lezzetler ve hediyelik eşyalar sunuyor.

5. Kızlar Sarayı

Hatuniye Mahallesi'nde bulunan bu tarihi yapı, çeşitli dönemlerde kullanılmıştır. İçerisinde Selçuklu Sultanı II. Mesut tarafından yaptırılan cami, medrese ve hamamlar bulunuyor. 1800'lerin sonuna kadar aktif olan bu saray, günümüzde kalıntılarıyla turistlerin ilgisini çekiyor.

6. Terziköy Kaplıcaları

Amasya şehir merkezine yaklaşık 37 km uzaklıkta yer alan kaplıcalar, sağlık turizmi için önemli bir mekan. Kış aylarında turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu kaplıcalar, açık ve kapalı havuzlar, termal oteller ve bungalov evler sunuyor. Suyun şifalı olduğu düşünülüyor.

7. Amasya Arkeoloji Müzesi

Mustafa Kemalpaşa Caddesi üzerinde bulunan bu müze, Amasya'nın tarihi ve kültürel mirasını sergiliyor. 24 binden fazla eserin yer aldığı koleksiyon, İlhanlı döneminden kalma mumyalar ve diğer tarihi eserleri kapsıyor. Yaz aylarında 08.00-19.00, kış aylarında ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

8. Aynalı Mağara

Harşena Dağı eteklerinde bulunan Aynalı Mağara, 13 metre yüksekliğinde devasa bir kaya kütlesi içerisinde yer alıyor. Helenistik dönemde inşa edilen mağara, bir anıt mezar olarak kullanılmış. İçerisindeki Hazreti İsa ve 12 havarisini simgeleyen duvar resmi, turistlerin ilgisini çekiyor.

9. Pontus Kralları Kaya Mezarları

Yalıbolu evlerinin arkasında, Harşena Dağı'nın eteklerinde bulunan bu mezarlar, Helenistik döneme tarihleniyor. 21 farklı antik mezarın bulunduğu bu alan, panoramik bir manzara sunuyor ve tarih severler için önemli bir ziyaret noktası.

10. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Amasya'nın merkezinde yer alan bu müze, 1300'lerin başında inşa edilen bir bimarhane içerisinde bulunuyor. Osmanlı, Selçuklu ve İlhanlı dönemlerine ait sağlık tarihi koleksiyonlarını sergiliyor. Pazartesi günleri kapalı olan müze, diğer günlerde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ