Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, paha biçilemez bu kültür hazinelerini korumak ve sonraki nesillere aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

anadolunun-en-buyuk-ahsap-direkli-camisi-beysehir-esrefoglu-camii-unesco-dunya-mirasi-liste (2)

"Konya'mız, her dönemde insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri"

10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camisi'nin de listeye eklenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Başkan Altay,

"Konya Büyükşehir Belediyesi olarak her köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan Konya'mız, her dönemde insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Çatalhöyük'ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Cami'mizin de UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle büyük bir mutluluk duyduk. Bu tarihi değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve korunması için UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini şehrimiz için oldukça kıymetli buluyorum. Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya'mız için hayırlı olsun" dedi.

Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan Eşrefoğlu Camisi, Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alıyor.

anadolunun-en-buyuk-ahsap-direkli-camisi-beysehir-esrefoglu-camii-unesco-dunya-mirasi-liste (7)

Eşrefoğlu Camisi ne zaman yapıldı?

Eşrefoğlu Camisi, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır.

anadolunun-en-buyuk-ahsap-direkli-camisi-beysehir-esrefoglu-camii-unesco-dunya-mirasi-liste (4)

Eşrefoğlu Camisi  mimari özellikleri nelerdir?

Eşrefoğlu Camii mimarisi Orta Asya Semerkant, Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin ülkemizdeki bir örneği olarak 46 ahşap sütun üzerinde yapılmıştır. Sütunlar için sedir ağacı kullanılmıştır. İnşa edilmeden önce 6 ay suda bekletilmiştir. Yüzyıllar boyu kış aylarında cami'nin damındaki kar, çatının ortasındaki boşluktan ortadaki havuza atılmış ve ortamı nemlendirerek ahşap sütunların kuruyarak çatlaması engellemiştir. 1965 yılında karlığın üstü camla kapatılmış ve işlevini yitirmiş olduğu gözükmektedir.

anadolunun-en-buyuk-ahsap-direkli-camisi-beysehir-esrefoglu-camii-unesco-dunya-mirasi-liste (6)

6 metre yüksekliğinde, çini mozaik ile kaplı çok görkemli bir mihraba sahiptir. Anıtsal bir taç kapısı vardır. Minberi tamamen ceviz ağacından, oymalı ve çatmalı tutkalsız yapılmıştır. İnanılmaz bir düzgünlük ve incelikte yapılan minber geometrik şekiller ve bitkisel bezemelerle kaplıdır. Caminin tavanı renkli kalem işi süslemelere sahiptir. Özellikle konsollardaki kök boyalı motifler dikkat çekicidir. Eşrefoğlu Camii, Selçuklu Ulu Camilerinde görülen şu özelliklerin tamamını barındıran tek örnektir: Çoğul ahşap sütunlu, tavanı tamamen ahşap ve kalem işçiliği ile süslenmiş, mihrabı çinili minber tamamen ahşap ve Kündekari tekniği ile yapılmıştır.

anadolunun-en-buyuk-ahsap-direkli-camisi-beysehir-esrefoglu-camii-unesco-dunya-mirasi-liste (1)

Beylikler Devri'nde Eşrefoğlu Beyi Süleyman Bey tarafından yaptırılan bu cami, Eşrefoğlu toplu yapıları içinde yer alır. Cumhuriyet döneminde 1934'ten itibaren zaman zaman tamir edilmiştir. Bu tamiratlar sonucu toprak çatı, önce kiremitle örtülmüş; sonra bakırla kaplanmıştır.

anadolunun-en-buyuk-ahsap-direkli-camisi-beysehir-esrefoglu-camii-unesco-dunya-mirasi-liste (3)

Emir Seyfettin Süleyman'ın 1301 tarihli türbesi, caminin doğu duvarına bitişiktir.

Kaynak: AA