Enerji düşüklüğü, solukluk, ve kalp atışlarında düzensizlik... Anemi, bedenimizin karmaşık dengesini nasıl etkiler? Anemi, vücudunuzun oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yetersizliğinden kaynaklanan bir durumdur. Ancak, anemi sadece bir semptom değildir, aynı zamanda çeşitli hastalıkların habercisi de olabilir. Anemi hangi hastalıklara yol açar? Bu sorunun cevabı, aneminin altında yatan nedenleri ve etkilerini anlamakla başlar. Anemi nedir? Anemi olunca ne olur? Siz de anemiyle ilgili karmaşık dünyayı keşfetmeye hazır mısınız? İşte detaylar haberimizde

Anemi nedir? 

Kansızlık veya anemi, vücutta organ ve dokulara gerekli oksijeni taşımak için sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olduğu bir durumdur. Kırmızı kan hücrelerinin azalmasıyla birlikte dolaşımda eksiklik oluşur ve bu durum kansızlık olarak adlandırılır.

Anemi, kandaki sağlıklı kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin miktarının yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkar. Hemoglobin, oksijenin taşınmasında kritik bir rol oynar. Eğer vücutta yeterince kırmızı kan hücresi veya sağlıklı hemoglobin yoksa, ki bu durumda kırmızı kan hücrelerinin yapısı ya anormaldir ya da sayıları düşüktür, kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yorgunluk, halsizlik ve vücut dokularına yeterince oksijen gitmemesinden kaynaklanan diğer semptomlar bulunur.

Anemi, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir ve özellikle az gelişmiş ülkelerde sıkça görülür. Akdeniz bölgesinde sıkça görülen bir genetik hastalık olan Akdeniz Anemisi veya Talesemi, gelecek nesillere aktarılabilecek bir kansızlık türüdür. Ülkemizde ise bu hastalığa sahip taşıyıcı ve hasta sayısı oldukça fazladır.

Kansızlık genel olarak yorgunluk, zayıflık, ciltte solgunluk, kalp ritimlerinde düzensizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavi genellikle beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, vitamin ve mineral takviyeleri ve ilaçlarla yapılır.

Anemi tedavi edilmediğinde çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlar arasında kalp yetmezliği, nefes darlığı ve çoklu organ yetmezliği gibi durumlar bulunur. Tedavi yöntemleri ise altta yatan nedene göre değişiklik gösterir ve bazen kan transfüzyonunu da içerebilir.

Kaynak: Haber Merkezi