Antalya Türkiye turizmine katkı sağlayan şehirler sıralamsında ilk sıralarda yer alıyor. Turistler Antalya'nın eşsiz doğal güzelliklerini enfes yemeklerini ve tarihi eserlerini çok beğeniyorlar. Sizler için Antalya'ya gidip görmeden gelemeyeceğiniz en iyi yerleri derledik...
Düden Şelalesi
Düden Şelalesi, Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali'nden alan şelale, Düdenbaşı olarak bilinen noktada yüzeye çıkar ve Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Bu kollardan biri, Antalya'ya yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Aşağı Düden (diğer adıyla Karpuzkaldıran Şelalesi), diğeri ise Varsak'a 1 kilometre uzaklıktaki Yukarı Düden Şelalesi'dir. Her iki şelale de Akdeniz'e dökülür. Aşağı Düden Şelalesi, Lara'ya yakın bir konumda, şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafededir. Bu şelale, yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülmektedir. Şelalenin yakınında Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri yer alır.
Antalya Arkeoloji Müzesi
1919'da Antalya'nın İtalyanlar tarafından işgali sırasında, işgal kuvvetleriyle birlikte gelen arkeologlar, yörede buldukları antik eserleri toplayarak İtalyan Konsolosluğu'na taşımaya başladılar. O dönemde, Antalya tarihine ve arkeolojiye ilgi duyan lise öğretmeni Süleyman Fikri Erten, İtalyanların bu hareketine karşı çıkarak, eserlerin medeniyet adına toplandığını iddia eden bu yaklaşıma tepki gösterdi. Tekeli Mehmet Paşa Camii'nin yanında bulunan terk edilmiş küçük bir mescidi düzenleyerek, Antalya Müzesi'nin ilk temelini attı. İtalyanların Antalya'dan çekilmesinin ardından, onların topladığı eserleri de bu küçük müzeye taşıdı.
Yivliminare Camii
Kaidesi kesme taştan inşa edilen Yivli Minare'nin gövdesi, tuğla ve turkuaz renkli çinilerle süslenmiştir. Minare, sekiz yivli yapısı nedeniyle "Yivli Minare" olarak adlandırılmış ve günümüzde Antalya'nın simgelerinden biri haline gelmiştir. Yüksekliği 38 metre olan minareye, 90 basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Yivli Minare, Kalekapısı semtinde bulunan ve çok sayıda Selçuklu yapısının bir araya geldiği bir külliyenin parçasıdır. Külliyede yer alan yapılar arasında Yivli Minare, Yivli Camii, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi bulunur. XIII. yüzyıla ait olan Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılardan biridir ve Yivli Minare Camii, minarenin hemen batısında yer alır.
Hıdırlık Kulesi
Hıdırlık Kulesi, Antalya surları üzerinde, 2. yüzyılda inşa edilmiş silindirik bir yapıdır. Kule, surların güneybatı köşesinde, Karaalioğlu Parkı'nda yer almakta olup 14 metre yüksekliğindedir. Alt kısmı kare, üst kısmı ise silindirik bir biçimde tasarlanmıştır. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Kulenin alt katında küçük bir oda bulunurken, üst katta kalın duvarlarla çevrili bir gezi alanı yer alır. Buraya, bir merdiven ve bir dehliz aracılığıyla ulaşılmaktadır. Tarih boyunca, kule bir deniz feneri ve körfeze gelen gemileri gözetleme amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca, alt kattaki odanın duvarlarında, su sızmaları nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş fresk kalıntıları bulunur. Bu özelliklerinden dolayı bazı kaynaklar, Hıdırlık Kulesi'ni bir kahraman mezarı olarak da tanımlamaktadır.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
Kurşunlu Şelalesi, Türkiye'nin Antalya iline 19 kilometre mesafededir. Antalya-Serik-Alanya karayolundan kuzeye doğru ayrılan 7 kilometrelik bir yol ile ulaşılabilir ve şehir merkezinin yaklaşık 12 kilometre doğusundadır. Yaz aylarında şelale genellikle zayıf bir akıntıya dönüşür. Şelale, Antalya'nın platosundan deniz seviyesine doğru inen Aksu Nehri'nin kollarından birinin üzerindedir. Çam ormanlarıyla çevrili bu bölge, ziyaretçilere huzurlu bir piknik alanı sunar ve şehir merkezinden yaklaşık yirmi dakikalık bir araç yolculuğuyla erişilebilir. 21 Mayıs 1991 tarihinde, şelale ve çevresindeki 586.5 hektarlık (1,449 dönüm) alan, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.