Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenciyi 9 Kasım ile birlikte 9 gün sürecek bir tatil bekliyor. Sektör temsilcileri, bu ara tatilin turizmde yeni bir ara sezonunun oluşmasını sağladığını aktardı. Okulların bir hafta tatile girmesinin turizm sektörüne artısının olduğunu belirten İzmir Skal Kulübü Başkanı Güner Güney, “Bir hafta da olsa bu tatilde rezervasyon artışları olacaktır. Kar otellerinde bu artış çok daha yüksek olur her sene olduğu gibi. Ama Çeşme, Alaçatı özelinde de artacaktır. Çünkü buradaki otellerin de çocuklara yönelik yapmış oldukları çok güzel programlar var. Akşam yemekleri, gala şeklinde yaptıkları organizasyonlar var. Çocukları için özellikle otel bünyesinde olan tiyatro gösterileri gibi etkinlikler yapan oteller var. Bunlar pozitif yönde doluluklara yansıyacaktır. Yüzde 50-60’a varan artışlar bekleniyor” diye konuştu.

Güner Güney

‘5 yıldır arttı’

Sosyal medyada görülen, kampanya yaparak ucuza otel ayarlayan sayfaların dikkate alınmaması gerektiğini dile getiren Güney, “Bunlar sektöre de engel olan şeyler. Sitelerin aynısını, birbirini kopyalayıp yapan, ondan sonra siz ödediğinizde de o parayı çekip ama herhangi bir fayda sağlamayan bir sürü site hayatımıza girdi. Son 4-5 yıldır artıyor. Bu durum, siber suçlara girdiği için denetiminin artırılması gerekiyor. Tatil paketinin güvenilir sitelerden satın alması çok önemli. Çünkü bir malın ya da hizmetin ucuz olması, onun çok iyi olması anlamına gelmiyor çünkü piyasada genel geçer fiyatlar belli. Bunun dışında kalan fiyatlar yani çok düşük fiyatlara da temkinli yaklaşmakta fayda var” ifadelerini kullandı.

Sektörle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Güney, “2025 yılından umutluyuz. 2024 sezonu umduğumuz gibi gitmedi. Ekonomik parametreler de yavaş yavaş yerine oturmaya başladı. Misafirlerimize de bunun olumlu yönde yansıyacağını düşünüyorum” dedi.

Ustaoğlu

‘AirBNB'ler denetlenemiyor’

Okulların bir hafta tatil edilmesinin kıyı bölgesindeki otelleri çok etkilemediğini vurgulayan Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu ise çoğu otelin kapatmaya başladığını ama şehir içindeki otellerde artış olacağını vurguladı. Sektörde her zaman sorun olduğunu belirten Ustaoğlu, “Bu yaz döneminde fiyat politikalarından, maliyetlerin artmasından dolayı işlerimiz çok iyi değildi. Daha sonra bu fiyat yüksekliğinden dolayı iç piyasada işler düşük oldu. Bu AirBNB'lerin hala devam etmesi, Yunanistan furyasının çıkması gibi durumlar oldu. İnsanlar oraya seyahat etti ama tek durum bu değil. Yunanistan daha uygun algısı yaratıldı ama abartılı bir durum oldu. Çünkü bizim otellerimizde de uygun fiyatlar her zaman var, restoran bazında belki pahalı buluyorlar” dedi.

‘Vergiler bizi zorluyor’

Her işletmenin kendine göre bir maliyetinin olduğunu aktaran Ertan Ustaoğlu, “Temmuz ayından sonra hareketlenme oldu. Sektör olarak destek göremiyoruz. Vergilerin yüksek olması sıkıntı. Mesela bir konaklama vergisi ödüyoruz, Euro üzerinden alınıyor. Bunun ciro üzerinden alınması da bizi sıkıntıya sokuyor. Vergilerin fazlalığı, maliyetlerin yüksek olması, fiyatları arttırmamıza sebep oluyor. Bu da genel piyasayı etkiliyor. Kaçak kiralık evler var, onların denetlenmesiyle ilgili düzenlemeler yapıldı ama henüz tam bu sene istenen verim alınamadı” diye konuştu. 

Kaynak: Filiz Erol