Dünyanın en büyük Çinli elektrikli otomobil firması BYD’nin Manisa’da 3 bin 364 dönümlük arazide yatırım yapacağını açıklaması, bu yatırıma 45 dakika mesafede olan İzmir’de de yankı buldu. Otomobilin montaj sanayi olarak geçtiğini fakat içeriğinde yüksek teknolojili ürünlerin kullanıldığını vurgulayan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Mustafa Karabağlı, “İzmir Atatürk OSB, bu konuda önemli bir tedarik üssü olabilir. Bu bölgede çip, batarya, otomotiv elektroniği, otomotiv yazılımları, füze ve uçak yazılımları, uçak sanayi, savunma sanayi gibi akla gelebilecek katma değerli sektörler için merkez olmaya aday. Bu bölgenin hizmete girmesiyle her türlü makineyi akıllı hale getirecek teknolojiyi üretebiliriz” diye konuştu.

Kabarağlı (4)

“Teknolojiyi İzmir üretir”

Çiğli’de faaliyet gösteren İAOSB’de yeni yatırımlar için arsa kalmadığını, hemen yanındaki genişleme sahası için başvuruların yapıldığını anlatan Karabağlı, “Otomotiv firması sanki her teknolojiyi kendisi yapıyormuş gibi algılanıyor ama aslında bir montaj işlemi söz konusu. Fakat gelen otomotiv firmasının en büyük katma değeri kendisi. Burada beraberinde ister istemez yeni bir habitat oluşturur ve burada yeni teknoloji firmaları kurulmaya başlar” ifadelerini kullandı. Atatürk OSB’nin teknolojik yatırımların merkezi olmayı fazlasıyla hak ettiğine dikkat çeken Karabağlı; havaalanı, limanları, demiryolu bağlantıları ve nitelikli insan gücüyle İzmir’in önemli bir konumda olduğunu aktardı. 

Byd

“5 milyar doları bulur”

İAOSB’nin bitişiğindeki 3 bin dönümlük genişleme alanının tahsis edilmesi için çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Karabağlı, “Bölgeye onay verilmesi durumunda hedefimiz yüksek teknoloji üreten, yüksek teknoloji kullanan firmaların buraya yatırım yapmasını sağlamak olacak. Yeter ki bu onay bir an önce verilsin” dedi. Bu sayede katma değerli işlerin yapılacağına dikkat çeken Karabağlı, “Yapılacak yatırımların üreteceği milyar dolarlar boyutunda katma değerli ürünler, ihracatımıza önemli katkılar sağlayacak. İAOSB, şu anda yılda 2,5 milyar dolar ihracat yapıyor. Yüksek teknoloji üretimiyle bunun 5 milyar dolara çıkacağını düşünüyoruz. Yani bölge, çok ciddi manada önemli bir teknoloji havzası olacak” şeklinde konuştu. 

Mehmet Torun2

“Yenileri kaptırmayalım”

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun de İzmir'de geniş sanayi arsası olmaması nedeniyle yatırımcının İzmir’den uzak durduğunu aktardı. Çinli BYD firmasının Manisa’da kuracağı fabrikayla 5 bin kişiye iş imkanı sağlanacağının duyurulduğunu sözlerine ekleyen Torun şöyle konuştu: “Bu yatırımın mutlaka İzmir’e de katkısı olacaktır. Örneğin yan sanayi anlamında kentimizin gelişimine katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bu yatırım otomasyona, robotlara rağmen istihdamı artıracak. Şu anda Türkiye'de üretilen bazı araç modelleri gibi Çinli firmanın üreteceği bu araçlar da son derece uygun fiyatlı olacaktır. Ülkemizi bu anlamda sıkı bir rekabet bekliyor. Yakın zamanda otomobilde oyuncular değişebilir. Eğer yetkililer İzmir'de de yatırımlar için arsa oluşturursa, bu firmanın ardından Türkiye’ye gelecek yeni Çinli firmaları diğer kentlere kaptırmayız ve buraya çekeriz. Yeter ki İzmir'de büyük yatırım alanları bize gösterilsin.”

“Kendime bile bulamadım”      

İzmir’de yabancılar için acilen yatırımlık arsaların oluşturulmasını isteyen Mustafa Karabağlı, “Örneğin kendim için bile parasıyla organize sanayi bölgelerinde bir yer bulmakta çok zorlandım. Hele bir de büyük boyutta parsel arıyorsanız paranız olsa bile alamıyorsunuz, çünkü yok. Dışarıdan gelecek veya yerli yatırımcılar için tez elden sanayi arsaları üretilmeli. Tarıma elverişli olmayan alanlar bir şekilde sanayi arsasına döndürülmeli. İzmir’de ‘arsa var’ dediğimiz takdirde tüm yatırımcıların iştahı açılır. Dünyanın neresinden gelirse gelsin herhangi bir yatırımcı doğal olarak İzmir'e yatırım yapmak isteyecektir. Çünkü İzmir Avrupa'nın neredeyse bir parçası rolündedir" dedi.

Kaynak: Murat Ervin