Güncel

Araştırma sonuçları açıklandı: Gençlerin Türkiye'de yaşama isteği neden azaldı?

Abone Ol

Araştırma sonuçları açıklandı: Gençlerin Türkiye'de yaşama isteği neden azaldı? Bu kritik sorunun cevabını bulmak için yapılan kapsamlı araştırmalar, gençlerin ülkede kalma konusunda ciddi endişeler taşıdığını ortaya koyuyor. İşsizlik oranları, gelecek kaygıları ve sosyal dinamikler gibi birçok etken bu kararın arkasında yatıyor olabilir. Gençlerin Türkiye'de yaşama isteğinin neden azaldığını anlamak için detaylara ulaşmak için okumaya devam edin...

Gençlerin Türkiye'de yaşama isteği neden azaldı?

Türkiye'deki ağır geçim koşulları ve ekonomik belirsizlikler, gençlerin ülkede yaşama isteğini önemli ölçüde azaltıyor. 18-24 yaş arasındaki her 10 gençten 8’i Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olduğunu ifade ederken, yüzde 56’sı gelecekte daha da kötüye gideceğini düşünüyor. 2021 yılında gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 45’e çıktı.

Ekonomik darboğaz, gençlerin Türkiye'de yaşama hayallerini de olumsuz etkiliyor. Her 4 gençten 1’i Türkiye’de yaşamak istemediğini belirtirken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı giderek artıyor. Ipsos'un gençlere odaklanan araştırması, 18-24 yaş aralığındaki gençlerin Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh halinde olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre, her 100 gençten yalnızca 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme bekliyor.

Sosyal Hayat Olumsuz Etkileniyor

Sözcü'de yer alan habere göre, maaşının yarısını kiraya veren gençlerin oranı yüzde 45’e yükselirken, yüzde 36’sı gelirlerinin dörtte üçünü kira için harcadığını belirtiyor. Bu durum, gençlerin sosyal hayatı üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Her 10 gençten 3’ü sosyal hayata ayıracak parası olmadığını ifade ederken, yüzde 15’i ev dışında bir sosyal hayatının olmadığını belirtiyor. Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini "bıkkın" olarak tanımlarken, yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğini söylüyor.

Aidiyet Duygusunda Kırılma

Gençlerin ruh halinde bıkkınlık ve kafa karışıklığının öne çıktığını belirten Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, mevcut ekonomik ve sosyal koşullardan duyulan memnuniyetsizliğin milli değerler ve aidiyet duygusunda kırılmaya neden olduğunu ifade ediyor. Gedik, “Her 10 gençten sekizi Türkiye’nin ekonomisini kötü buluyor ve gençlerin sosyal aktivitelere ayıracak parası yok. 2020 yılında her 10 gençten sekizi Türkiye vatandaşı olmaktan gurur duyarken, 2024’te bu oran her 10 gençten yedisine düşmüş durumda. Yurt dışında çalışmak isteyen gençler, kendini geliştirmek ve dünya çapında fırsatları değerlendirmek istiyor” dedi.