Sofraların vazgeçilmezi mercimek köftesi artık herkesin dilinde! Ünlü şef Arda Türkmen'in ustalıkla hazırladığı bu tarif, lezzet avcılarının dillerinden düşmüyor. Mercimek köftesi yapımıyla ilgili merak edilen tüm soruların cevabı bu yazıda. Arda Türkmen'in sırrını açıkladığı bu tarifte, lezzetin detaylarına iniyoruz.
Arda Türkmen mercimek köftesi tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 demet taze soğan
- 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı pul biber
Hazırlanışı:
- Mercimekleri yıkayıp süzün. Tencereye mercimek ve 3 su bardağı su ekleyin ve mercimekler yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeklerin suyunu süzün ve mercimekleri soğumaya bırakın.
- Soğanı rendeleyin, maydanozu ve taze soğanları ince ince doğrayın.
- Soğuk mercimekleri bir kapta bulgur, rendelenmiş soğan, doğranmış maydanoz ve taze soğan ile karıştırın.
- Salçayı az miktarda suda açın ve mercimekli harca ekleyin.
- Kimyon, karabiber, tuz ve pul biberi de ekleyip iyice yoğurun.
- Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayın.
- Tavada sıvı yağı ısıtın ve köfteleri her iki tarafını da kızarana kadar kızartın.
- Kızaran köfteleri kağıt havlu serili bir tabağa alın fazla yağdan kurtulmak için.
- Sıcak servis edin.
Püf Noktaları:
- Mercimek köftelerinin dağılmaması için bulgurun çok fazla yumuşamamasına dikkat edin.
- Harç çok kuru olursa biraz su ekleyebilirsiniz.
- Köfteleri kızartırken fazla yağ çekmemeleri için tavada çok fazla yağ bulundurmamaya dikkat edin.
- Dilerseniz köfteleri fırında da pişirebilirsiniz. 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
- Mercimek köftelerini yoğurt veya sos ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kaynak: HABER MERKEZİ