Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan Artvin, doğal güzellikleriyle büyüleyen bir şehir olarak adını duyuruyor. Vatandaşlar, bu benzersiz coğrafyaya dair merak içinde ve keşfetme isteğiyle dolu. "Artvin'e bir de böyle bakın, o yere gidince çok şaşıracaksınız!" sorularının peşine düştük ve haberimizde, Artvin'in gizemli atmosferini, tarihi mekanlarını ve doğal güzelliklerini tüm detaylarıyla sizlerle paylaşıyoruz. İşte, Artvin'e dair merak edilen her şey...

Artvine Bir De Boyle Bakin O Yere Gidince Cok Sasiracaksiniz (2)

Karagöl (Borçka)

Artvin, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle bilinen büyüleyici bir şehir. Ancak, vatandaşların sıkça sorduğu bir soru var: "Artvin'e bir de böyle bakın, o yere gidince çok şaşıracaksınız!" Bu merak dolu soruyu yanıtlamak adına, sizin için Artvin'in gizli kalmış güzelliklerini araştırdık. İşte, bu muazzam şehre dair detaylar haberimizde!

Artvine Bir De Boyle Bakin O Yere Gidince Cok Sasiracaksiniz (1)-1

Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre uzaklıkta bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içinde yer almaktadır ve yılda yaklaşık 10.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Artvine Bir De Boyle Bakin O Yere Gidince Cok Sasiracaksiniz (1)

Heyelan gölü olan Karagöl, Klaskuri Deresi'nin başlangıcını oluşturan Heba Deresi ile Savgule Deresi tarafından beslenmektedir. Göl, güneydeki Karaşalvar Tepe (2.333 m) ile Verketil Tepe (2.429 m) arasındaki zirveler arasında yer alır. Heyelan materyali, yamaçtan kopan toprakların Savgule Vadisi'ni tıkaması sonucunda oluşan bir gölü ortaya çıkarmıştır. Savgule Deresi tarafındaki heyelan setinin bir kısmı üzerinde iki göl oluşmuştur; biri küçük ve dairesel formda, diğeri ise büyük ve üçgen şeklinde. İki göl arasında bir gidegenle bağlantı vardır, büyük gölün seviyesi küçük gölden 1-1,5 metre daha yüksektir. Gölün 1800'lü yıllarda oluştuğu düşünülmekle birlikte, bu bilgiler kesin değildir.

karadenizin-bakir-dogasi-borcka-karagol-karagole-nasil-gidilir-karagolun-essiz-guzellikleri (4)

Göldeki alüvyonlar zaman içinde biriken materyali taşıdığı için gölün derinliği 30 metreden 8 metreye düşmüş, alanı ise 56 dönümden 50 dönüme kadar azalmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri tarafından yürütülen bir çalışma sonucunda göle dolan alüvyonlar boşaltılmış, göl çevresi ahşapla desteklenmiş ve yürüyüş yolları eklenmiştir.

karadenizin-bakir-dogasi-borcka-karagol-karagole-nasil-gidilir-karagolun-essiz-guzellikleri (2)-1

Karagöl, iki bölümden oluşan bir heyelan gölüdür, ancak tipik bir heyelan set gölü değildir. Göl sularının büyük bir kısmının heyelan enkazı üzerinde biriktiği anlaşılmıştır. Küçük bir gölün, bu kadar büyük bir heyelanın oluşturduğu set gerisinde oluşması pek olası değildir. Ayrıca, gölün, kayan malzemelerin arasındaki engebelerde biriken sularla oluştuğu belirtilmiştir. İki göl arasındaki kısım da heyelan kütlesinden oluşmuştur. Gölün sığ olması ve setin önündeki yamacın dikliği, Karagöl'ün enkaz üzerinde yer aldığı olasılığını güçlendirmektedir.

karadenizin-bakir-dogasi-borcka-karagol-karagole-nasil-gidilir-karagolun-essiz-guzellikleri (2)


 

Kaynak: HABER MERKEZİ