Türkiye’nin savunma sanayisine yön veren en önemli isimlerden biri olan Hacim Kamoy, ASELSAN'ın kurucusu ve ilk genel müdürü olarak biliniyor. Peki, detaylıca bakıldığında Aselsan'ın kurucusu ve ilk genel müdürü olan Hacim Kamoy kimdir? İşte detaylar...

Hacim Kamoy kimdir?

M. Hacim Kamoy, Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında önemli katkılarda bulunmuş vizyoner bir isimdir. Eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Makine-Elektrik Bölümü'nde başlayıp, Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla İngiltere Durham Üniversitesi’nde tamamlayan Kamoy, yüksek lisansını da burada yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra hem özel sektörde hem de kamu alanında çalışmalarda bulundu. 1953-1955 yıllarında THY Yeşilköy Uçak Tamir ve Revizyon Atölyeleri müdürü olarak, uçak bakım programlarını geliştirip uçuş güvenliğini artırdı. PTT ve TRT gibi önemli kurumlarda teknik yönetim görevlerinde bulunan Kamoy, PTT Araştırma Laboratuvarı'nın (PTT ARLA) kuruluşunda da yer aldı.

Kamoy’un kariyerindeki en önemli dönüm noktası 1976’da ASELSAN’ın kuruluşuna Genel Müdür olarak atanmasıydı. ASELSAN’da, özellikle Ar-Ge altyapısının geliştirilmesine büyük önem verdi. Üniversite-sanayi işbirliğinin önemini erken yaşta, Nuri Demirağ’ın uçak fabrikasında çalışırken kavrayan Kamoy, bu anlayışı kariyerinin her aşamasında uyguladı. ASELSAN’da 200'e yakın özgün cihaz ve sistemin geliştirilmesinde rol oynadı ve birçok teknoloji geliştirme sürecine öncülük etti.

ASELSAN’da görev yaptığı süre boyunca, üniversitelerden insan kaynağı desteği alarak Ar-Ge projelerinde üniversitelerle işbirliği kurmayı kurumsallaştırdı. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ASELSAN’da projeler üzerinde çalışmasına olanak tanıyan sistemler geliştirdi. Ayrıca İTÜ-ETA Vakfı’nın ASIC tasarım merkezi ile işbirliği yaparak Mikroelektronik Ltd. Şti.’nin kurulmasına destek verdi. Kamoy’un vizyonu sayesinde, ASELSAN bugün üniversitelerle güçlü işbirlikleri yürüten ve bu projelere büyük yatırımlar yapan bir milli kuruluş haline gelmiştir.

Kamoy’un Türkiye’nin teknolojik gelişimine yaptığı katkılar, üniversite-sanayi işbirliği ile milli kaynaklara dayalı özgün tasarım ve üretimin önemini ortaya koymaktadır. ASELSAN’ın bugünkü başarısında, onun bu ilkeleri kurumsallaştırmasının büyük payı bulunmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ