Son günlerde, Türkiye siyasetinde daha önce olmayan ilginç olaylarla karşı karşıya kalmaya başladık.
Daha önceleri yaptığı birçok konuşmasında Atatürk’ün adını anmayan Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde Türk halkında Atatürk’e olan saygı ve bağlılığı görmüş olacak ki, son konuşmasında Atatürk’ten övgü dolu sözlerle söz ederek “Cumhuriyetin kurucusu keşke 10 yıl daha yasasaydı, daha farklı bir Türkiye görecektik” diye cümleler kullandı!
Acaba niye değişti diye merak ettik. Yapılan son anketlere göre Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, CHP karşısında baya bir oy kaybı olduğu ortaya çıktı, acaba bu oy kaybından mı Cumhurbaşkanımız böyle konuşmaya başladı…
Bu da merak konusu oldu Türk halkında.
MHP Lideri Devlet Bahçeli ise hala sözünden dönmedi ve “Hükümetin arkasındayız” diyor.
Cumhurbaşkanımız Bakü’de enerji toplantısında idi ve Suriye Devlet Başkanı Esat konuşurken Cumhurbaşkanımızın salonu terk etmesine anlam veremedik. Neden acaba diye soru işaretleri kafamızda oluştu.
Bu toplantıda Suriye Devlet Başkanı Esad da vardı, Esad’ın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la konuşma imkanı olabilirdi, ama iki taraf ta görüşmeden kaçındı mı acaba?
Son günlerde kamuoyunda Türkiye’nin sınır ötesi bir harekata hazırlandığı görüşü hakim. Bu konuda Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev “Türkiye’nin askeri operasyonu zaten zor olan durumu daha da kötüleştirecek. Moskova, Suriye’de Türkiye tarafından yapılacak hiçbir operasyonu kabul etmeyecek. Biz bunu kabul etmiyoruz, bunu defaatle belirttik. Her şeye rağmen Türk tarafının bu adımdan kaçınacağını umuyoruz, zira harekatın Suriye’de olumsuz sonuçları olabilir. Türkiye’nin harekatı duruma çözüm olmayacak, sadece sorunu derinleştirecektir” der.
**
Bundan iki ay önceki bir yazımda Türkiye’de Etki Ajanlığı Yasası’nın kasım ayında TBMM’de görüşüleceğini yazmıştım. Teklifi Meclis gündemine taşıyan iktidar, son anda teklifi geri çekti, yapılan açıklamada teklifin muhalefetten gelen öneriler doğrultusunda yeniden düzenleneceği belirtildi.
**
Kayyum atanan belediyelerden biri olan Esenyurt, Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden birisi. Bu ilçe çok hızlı bir şekilde yapılaşıyor, rezidanslar yükseliyor. Sürekli göç alan bir ilçe ve suç oranları da ona göre artıyor Esenyurt’ta. Kent Konseyi’nin açıklamalarına göre Esenyurt’ta 101 ülkenin vatandaşları bulunmakta, bu da İstanbul ilçeleri için önemli bir rakam. Bu İstanbul’un Esenyurt ilçesi uluslararası basının da gözleminde. Kayyum atanmadan dahi bu durum görünmekte idi, şimdi ise daha çok yabancı basının ilgisini ve dikkatini çekiyor.
İstanbul’da buna benzer birçok ilçe varken niye Esenyurt Belediyesi seçildi diye bir soru işareti gelebilir kafalarımıza. Esenyurt Belediye Başkanı’nın örgüt üyesi diye alınması ayrı bir sorun. Hükümet bu güne kadar neredeydi de bunu görmedi! CHP yönetimi bunu biliyordu ama Ahmet Özer’i bile bile aday gösterdi ise, bunlar hükümet ve CHP yönetimi için birer soru işaretleri.
**
İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar Meclis kürsüsünden daha önce yaptığı konuşmada, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesini eleştirmiş, “Yakın zamanda neler göreceğiz” diye uyarmıştı. Evet, çok değil bir hafta sonra bu konuşmanın nedeni anlaşıldı, Hüsmen Kırkpınar’a göre. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesinde büyük bir açık var, bunu da Futbol Federasyonu sponsorlarla kapatmaya çalışacağını açıkladı.
Türkiye’deki siyaset bunlardan ibaret değil. Birçok şey var ama bunların başında “Emeklinin durumu, işsizlik, hayat pahalılığı” gibi “Önemsiz şeyler!” var ama hükümetin en büyük sorunu iktidarda kalmak, bunun için elinden geleni yapmak için uğraş vermesi daha çok gündeme oturuyor.