Ay toprağı, kozmik etkiler ve radyasyon nedeniyle volkanik kayalardan oluşur. Bu toz, Dünya'daki topraktan çok daha aşındırıcıdır. Ayrıca Ay'da rüzgâr ve su olmadığından, toz ve toprakta keskin kenarlara sahip parçalar bulunur. Bu durum, Ay'a inen araçlara, uzay giysilerine ve insan akciğerlerine zarar verebilir.

Bu nedenle, Ay'da yollar inşa etmek için Dünya'dan asfalt malzemesi ve inşaat araçları taşımak maliyetlidir. Bu nedenle, Ay'daki kaynaklarla yol inşa etmek için yeni yöntemler geliştirilmesi gerekmekte.

Almanya'daki Aalen Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, bilim insanları, odaklanmış güneş ışığını kullanarak Ay toprağını eriterek sert kalıplar üretmeyi başardı. Araştırmacılar, farklı güç ve boyutlarda lazer ışınları ile deneyler yaptılar. Bu deneyler sonucunda, yaklaşık 25 cm genişliğinde ve yaklaşık 2,5 cm kalınlığa kadar üçgen, içi boş merkezli karolar üretebildiklerini keşfettiler.

Bu karolar, yollarda ve iniş pistlerinde kullanılmak üzere ay toprağının geniş alanlarında katı yüzeyler oluşturmak için birbirine kenetlenebiliyor. Araştırmacılar, Ay'da bu deneylerde kullanılan en güçlü ışınlar kadar güçlü bir ışın oluşturmak ve güneş ışığını odaklamak için yaklaşık 1,74 metre çapında bir mercek gerektiğini hesapladılar.

Araştırmacılar, bu tür karoların iniş pistlerinde kullanılıp kullanılamayacağını görmek için roket itişine ne kadar dayanabildiklerinin analiz edilmesi gerektiğini söylüyor. Araştırmacılar ayrıca bu tür teknikleri simüle edilmiş Ay koşullarında da test edebilecekler.

Kaynak: Haber Merkezi