Siyaset

AYM'den CHP ve İYİ Parti'ye Red Kararı!

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti'nin, TBMM'de daha önce destek verdikleri ancak sonrasında Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdıkları E-ticaret Kanunu'yla ilgili iptal talebi, AYM tarafından reddedildi. AYM, gerekçeli kararında kanunun e-ticaret sektörü üzerindeki etkilerini ve bu kararın temelini detaylı bir şekilde açıkladı.

AYM'nin Gerekçeli Kararı Nedir?

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararda, E-ticaret Kanunu'nun firmalar üzerinde orantısız bir sınırlama yaratmadığını ve kamu yararı ile özel teşebbüs özgürlüğü arasındaki makul dengeyi gözettiği belirtildi. AYM, Ticaret Bakanlığı'nın kanunla kamu yararını hedeflediğini ve kanunun tekelleşmeyi önleme yönünden amaca uygun olduğunu vurguladı.

"Kamu Yararı Gözetilmiştir" Vurgusu

AYM, gerekçeli kararında, kanunun özellikle elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara göre zayıf konumda olan ve genelde küçük ve orta ölçekli işletme niteliğindeki elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların rekabet gücünü koruyarak, varlıklarını sürdürebilmelerine olanak tanıdığını belirtti. Ayrıca kanunun tüketicileri koruma amacını taşıdığını ve elektronik ticaret piyasasının milli ekonomik gereklere ve sosyal amaçlara uygun yürümesi, sektörün güvenli, sağlıklı ve düzenli işleyişinin sağlanması ve rekabet ortamının korunması amacıyla kamu yararına dayalı meşru bir amacının olduğunu ifade etti.

Siyasi Partilerin Tepkileri

CHP ve İYİ Parti'nin bu süreçteki rolleri, özellikle CHP'nin başlangıçta "evet" oyu verip sonra iptal talebinde bulunmasını ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak yasayı AYM'ye taşımalarını sağlamış olmasını eleştirenlerin dikkatini çekti. Öte yandan, Türkiye'nin en büyük e-ticaret firması tarafından Cumhuriyet Gazetesi'ne önemli miktarda para verilerek E-ticaret Kanunu aleyhine haberler yaptırıldığı iddiaları, "CHP ve İYİ Parti rüşvet skandalının neresinde?" sorularını gündeme getirdi.