Güncel

Bahçeli’den Öcalan’a şartlı çağrı: 'Eğer tecrid kalkarsa, TBMM’de konuşsun'

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan'ın tecritinin kaldırılmasına yönelik yaptığı 'umut hakkı' açıklaması kamuoyunda tepkiye neden oldu. İşte detaylar...

Abone Ol

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması durumunda TBMM’de DEM Partisi grup toplantısında konuşmasını ve terörün sona erdiğini, örgütün lağvedildiğini ilan etmesini talep etti. Bahçeli, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız." ifadelerini kullandı. MHP lideri, terör sorununun tamamen gündemden kalkması gerektiğini vurgulayarak, İmralı’dan DEM’e uzanan bir çözüm yolunun mümkün olabileceğini belirtti.

Bahçeli'nin açıklamaları siyasi arenada büyük yankı uyandırırken, bazı çevrelerden sert tepkiler geldi. DEM Partisi, Bahçeli'nin sözlerini "tarihi bir konuşma" olarak nitelendirirken, diğer siyasi figürler ise eleştirilerini dile getirdi.

İşte Bahçeli'nin açıklamalarına gelen tepkiler...

Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş: "Kulaklarıma inanamadım… Bebek katili, terörist başını meclise davet edip konuşma yapmasını isteyen ve umut hakkından yararlansın diyen Devlet Bahçeli’yi kınıyorum. Kimse Başbuğ Alparslan Türkeş'in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz.. TBMM’de yeteri kadar terörist varken bir de onların ele başını meclise sokmak kimsenin haddi değildir. Nokta."

Ümit Özdağ: “Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil.”

DEM Parti: “Bu kadarını beklemiyorduk, tarihi bir konuşma yaptı.” 

Emekli Tuğamiral Türker Ertürk: “Bebek katilini Meclis’e davet etmek, Erdoğan’ı bir daha, hatta ömür boyu Cumhurbaşkanı seçtirme hamlesidir! Daha ilk gün, bu iş dibine kadar açılımdır, Türkiye Cumhuriyeti pazarlık masasında satıştadır demiştik.”

Gazeteci Nihat Genç: Sayın Bahçeli, Meclis, milletin Meclisi, Öcalan'a gizli bir hayranlığın varsa, kendi partine davet et, ya da kalk sen İmralı'ya git! Ya da evinize davet edin, devleti milleti bu ihanete alet etmeyin! Öcalan'ı mecliste konuşturacak güç anasının karnından doğmadı!

Umut Hakkı Nedir?

Abdullah Öcalan, 1999 yılının şubat ayından bu yana Marmara Denizi'ndeki İmralı Adası'nda, Eski Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle müebbet hapis cezasını çekmektedir. İlk başta ölüm cezasına çarptırılmış olsa da, Ekim 2002'de bu ceza ömür boyu hapse çevrilmiştir.

Ömür boyu hapis cezaları, bazı yasal düzenlemelerde ‘umut hakkı’ adı verilen bir kavram çerçevesinde tartışılmaktadır. Bu hak, mahpusların belli bir süre sonra yeniden topluma kazandırılma şansı bulmalarını hedefler. Özellikle eski Ceza Yasası’na göre idam cezalarının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmesi, 3713 sayılı yasa ve 5237 sayılı yasanın 302. maddesi kapsamında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları gibi infaz biçimleriyle karşılaştırıldığında, bu cezaların ömür boyu sürmesi gerektiği öngörülmüştür. Yine de, ‘umut hakkı’ bu düzenlemelere bir alternatif sunar; mahpusun cezasının belirli bir süreden sonra yeniden gözden geçirileceği güvencesini sağlar. Böylece, mahpus cezasını çekerken özgürlüğüne kavuşma umudunu koruyabilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de tahliye umudu olmayan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ettiğine dair kararlar almıştır.