Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yapay zeka çağının getirdiği fırsatlar ve sorumluluklara dikkat çekerek, yapay zekanın üretim, istihdam ve iş gücü piyasalarında önemli etkiler yaratacağını ifade etti. İzmir’in Çeşme ilçesinde Vizyon 100 Platformu tarafından düzenlenen "Metal Yaka-Yapay Zeka ile Desteklenmiş Robotlar" temalı Dijital CEO ve Liderler Zirvesi'ne çevrim içi katılan Bolat, teknolojinin bu yeni döneminin pek çok alanda dönüşüm sağlayacağını belirtti.
Bakan Bolat, son yıllarda yapay zekaya yapılan yatırımların en yüksek seviyelere ulaştığını vurgulayarak, "Yapay zekanın gelişmesiyle yapay zeka destekli robotların üretim ve istihdam üzerinde etkileri olacağı, iş gücü piyasalarında değişim ve dönüşüme yol açabileceği ve en önemlisi yeni meslek ve iş imkanları doğuracağını söylemek mümkündür." diye konuştu.
Gümrüklerde "Muhafız" ile Yapay Zeka Dönemi
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın yapay zeka destekli sistemlerle gümrük işlemlerini dijitalleştirme ve hızlandırma çalışmalarına devam ettiğini belirtti. "Muhafız" isimli yapay zeka yazılımıyla gümrük sahalarında eşyaların uyumsuzluklarını ve anormal taşıt hareketlerini tespit ettiklerini ifade eden Bolat, "Yapay zekanın gelişmesiyle yapay zeka destekli robotların üretim ve istihdam üzerinde etkileri olacağı, iş gücü piyasalarında değişim ve dönüşüme yol açabileceği ve en önemlisi yeni meslek ve iş imkanları doğuracağını söylemek mümkündür. Fayda ve fırsatların yanında, yapay zeka çağının pek çok soru işaretini ve kaygıyı da beraberinde getirdiğine dikkat çekmek gerekiyor. Bu kadar yıkıcı bir teknolojinin insanlığı tedirgin etmesi kaçınılmazdır. Hukuki ve güvenlikle ilgili riskler yanında bazı sosyal sorunlara da yol açma ihtimali, göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir." dedi.
E-ihracatta Hedef Yüksek
E-ihracat destekleriyle firmaların uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırdıklarını belirten Bolat, Türkiye'nin ihracat politikalarının olumlu sonuçlar verdiğini ve 2023 yıl sonu itibarıyla e-ihracatta 8 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. "Dolayısıyla, yalnızca değişime ayak uydurmakla kalmayıp, değişime yön veren bir ülke olmayı, yatırım, üretim, ihracat zincirinde sürdürülebilir üretimi tesis etmeyi ve katma değerli ihracatı artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, dijitalleşme alanında sunmuş olduğumuz destekler ile işletmelerin bu dönüşümü hızlandırmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. E-ihracat destekleri ile firmalarımızın yurt dışı pazaryerlerinde tanıtım ve sipariş karşılama hizmetlerine yönelik önemli destekler hayata geçirilmiştir. 2023 yılından itibaren başvuruları alınan destek mekanizması sayesinde firmalarımızın dijitalleşmesini ve e-ihracat operasyonlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. E-ihracatın toplam ihracatımızdaki payı 2022'de yüzde 1,5, 2023'te de yüzde 2,1 iken, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 2,7'ye yükselmiştir. Yıl sonu hedefimiz ise yüzde 3 seviyesine ulaşmak ve 8 milyar dolar e-ihracatı başarmaktır. Temel hedefimiz, bu oranı 2028 yılında yüzde 10'a yükseltmektir." diyerek sözlerini tamamladı. Etkinlik, farklı sektörlerin ele alındığı oturumlarla yarın sona erecek.