Birleşmiş Milletler çatısı altında Türkiye ve İspanya’nın 2005 yılında başlattığı Medeniyetler İttifakı, 25-27 Kasım tarihlerinde Portekiz’in Cascais kentinde düzenlenecek forum ile uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor. İttifak, bu yıl da ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi küresel huzuru tehdit eden konulara yönelik somut adımları tartışmaya açacak.

Forumda, Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Kralı 6. Felipe ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos gibi önemli isimler yer alacak. Ayrıca, BM’nin 2021’de kabul ettiği "Dini Mekanları Koruma Küresel Konferansı" bu yılki forum kapsamında gerçekleştirilecek. Bu konferans, barış ve hoşgörü kültürünün teşvik edilmesi açısından uluslararası bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Bakan Fidan’dan Birleşme Çağrısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, forumun açılış konuşmasında, dünya genelinde artan kutuplaşma ve aşırıcılığa dikkat çekerek Medeniyetler İttifakı'nın 20 yıllık mirasını ve bu mirasın günümüz sorunlarıyla mücadelesindeki önemini vurgulayacak. Bakan Fidan, Orta Doğu'daki kronik sorunlara çözüm bulmanın bölgesel ve küresel barış için vazgeçilmez olduğunu ifade ederken, Müslümanlara ve İslam’ın kutsallarına yönelik saldırılara karşı uluslararası toplumun ortak bir tutum geliştirmesi gerektiğinin altını çizecek.

Fidan ayrıca, BM çatısı altında bir "İslamofobiyle Mücadele Özel Elçisi" atanması önerisini gündeme getirecek. Bu girişim, İslam karşıtlığına karşı daha güçlü bir küresel yanıt geliştirilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Forum kapsamında düzenlenecek Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı’nda ise, "Cascais Bildirisi" kabul edilerek ittifakın ileriye dönük

Kaynak: AA