Güncel

Bakan Işıkhan müjdeyi verdi: Kendi işini kurmak isteyenlere 103 milyon lira destek sağlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla engelli bireyler ve eski hükümlüler için 103 milyon 436 bin TL kaynak sağlayacak

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla engelli bireyler ve eski hükümlüler için iş kurma fırsatları sunmak amacıyla 103 milyon 436 bin lira kaynak sağlandığını duyurdu.

Bakan Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kendi işini kurmak, istihdama ve üretime katılmak isteyen engelli vatandaşlarımız ve eski hükümlü bireyler için desteklerimize devam ediyoruz. Bu yılın ikinci döneminde 340 proje için 103 milyon 436 bin lira hibe tahsis ettik. Hibe desteklerine başvurular için son tarih 6 Aralık" şeklinde konuştu.

İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP) Maaşları Ne Zaman Hesaplara Yatacak?

İŞKUR'un Engelliler, gençler, kadınlar, eski hükümlüler ve uzun süre işsiz kalan bireylerin iş gücüne katılımını artırmak amacıyla geliştirdiği İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında maaş ödemeleri için araştırmalar hız kazanmış durumda. Peki, İUP maaşları ne zaman yatırılacak?

Maaş Ödeme Tarihleri Hakkında Bilgi Yok

İUP kapsamında çalışan bireylerin maaş ödeme tarihleri henüz kesinleşmedi. Ancak, İUP maaşlarının önümüzdeki günlerde hesaplara yatırılması bekleniyor. Resmi bilgiler geldiğinde güncel bilgilendirmeler haberimizde yer alacaktır.

İUP Programının Detayları

İUP'a başvuruda bulunabilmek için 18 yaşını doldurmuş, İŞKUR'a kayıtlı, emekli olmayan ve son bir ay içerisinde sigortalı bir işte çalışmamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekmektedir. Program, yarı zamanlı olarak en fazla 10 ay süresince uygulanacak.

Programın ilk dört haftası yoğun eğitimlerle geçecek ve haftada 37,5 saat (günde 7,5 saat, 5 gün) olarak planlanmıştır. Takip eden haftalarda ise haftalık çalışma süresi 22,5 saat (günde 7,5 saat, 3 gün) olarak düzenlenecek. İUP katılımcılarına aylık ortalama 8 bin lira ödeme yapılacak ve kısa vadeli sigorta primleri de karşılanacaktır. Bir katılımcı, program süresince en fazla 140 fiili gün yararlanabilecektir. Ayrıca, katılımcıların İUP dışında başka bir işte çalışmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

İŞKUR DESTEKLERİ

İŞKUR, kadın istihdamını artırmayı hedefleyen yeni bir destek programını duyurdu. Bu program kapsamında, kadın çalışan istihdam eden işyerlerine 25 bin TL’ye kadar maddi destek sağlanacak.

Kadın İstihdamını Teşvik Ediyor

Türkiye yüzyılı vizyonu çerçevesinde, kadınların iş gücüne katılımını teşvik etmek ve üretimde kadın istihdamını artırmak amacıyla İŞKUR, "Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP)" isimli bir program başlattı. Pilot iller arasında yer alan Bursa'da uygulamaya geçirilen bu projeyle işverenler, ihtiyaç duydukları iş gücünü herhangi bir maliyetle karşılaşmadan yetiştirme fırsatı bulacak.

25 Bin TL Destek Detayları

Bu program dahilinde, 18-35 yaş aralığındaki kadınlara istihdam sağlayan imalat sektöründeki işletmelere, istihdam ettikleri kadın çalışan için 3 ay süreyle aylık 25 bin TL’ye kadar destek verilecek. Destekten yararlanmak isteyen işletmelerin, imalat sektöründe en az 2 sigortalı çalışana sahip olması gerekiyor. Ayrıca, KİPAP’tan faydalanan işyerlerinin, destek süresi boyunca kadın çalışanı istihdam etme taahhüdünde bulunması şarttır.

Çocuk Bakım Desteği İmkanı

İşyerleri, çalışan sigortalı sayısının %10’una kadar katılımcı talep edebilir. Ayrıca, projeye dahil olan kadın çalışanlar, 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olmaları durumunda aylık 3 bin TL çocuk bakım desteğinden faydalanacak.

Başvuru Süreci

Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi'ne başvuruda bulunmak isteyen işverenler, İŞKUR e-şube üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir. Projeye uygunluk ve detaylı bilgi almak isteyenler, Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Hizmet Merkezleri'nde bulunan iş ve meslek danışmanlarından yardım alabilir.

"Engelli Hibe Desteği" projesinden yararlandı

Van'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla engellilere sunulan hibe desteği projesinden faydalanan 47 yaşındaki Metin Kanber ve 21 yaşındaki Hatun Şahin, sahip oldukları hayvanlarla besicilik yaparak ailelerinin geçimini sağlıyorlar.

Van'da, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini farklı derecelerde kaybeden bireylerin topluma kazandırılması ve ekonomik gelir elde etmeleri amacıyla uygulanan "Engelli Hibe Desteği" projesi, pek çok kişinin üretime katılmasına olanak tanıyor. İş gücü kaybı en az yüzde 40 olan engellilere sağlanan bu hibe desteği, kendi işlerini kurarak hem ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlıyor hem de bağımsız bir yaşam sürmelerine imkan tanıyor.