İzmir

Bakan Kurum İzmir Körfezi'nin kirli suyunu TBMM'ye getirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalarda, İzmir Körfezi'ndeki ciddi kirlilik sorununa dikkat çekerek belediyenin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Kurum, denizden alınan kirli su örnekleriyle durumun ciddiyetini gözler önüne sererken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni daha etkili çözümler üretmeye çağırdı

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, İzmir Körfezi'nde yaşanan kirliliği ele aldı. "Ben, Körfeze dair hedeflerimizi anlatacağım ama öncelikle sizlere bir şey göstermek istiyorum. Ben bugün; İzmir Körfezi’nden aldığımız bir şişe deniz suyu numunesini yanımda getirdim. Bu suyu, İzmir Körfezi’ndeki kirliliği görmekten imtina eden, bu acı tablo karşısında tek bir açıklama dahi yapmayan siyasilere; denizin kirliliğini daha iyi anlatmak için getirdim.  Artık İzmir körfezimizde büyük bir çevre felaketi yaşandığını, Körfezin içindeki tüm canlılarla birlikte can çekiştiğini, her saat başı binlerce balığın öldüğünü görmenin vakti gelmiş, hatta geçmiştir. Millet önünde soruyorum. Şu kirliliğin olduğu bir denizde balıklar yaşayabilir mi? Bu kokunun olduğu bir denizin kıyısında, insanlar rahatça hayat sürebilir mi? Şu anda bu su numunesi içerisinde, atık su kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır. Oksijen seviyesi sıfırdır sıfır. Bunun nedeni, artık 85 milyonun malumu olduğu gibi, İzmir’in atık sularını arıtmayan, pis suları doğrudan Körfez’e döken, körfezi bir fosseptik çukuru gibi kullanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Bugüne kadar çözüm için hiçbir adım atmayan yönetim anlayışıdır. Altını çiziyorum, bu işin takipçisi olacağız. İzmir Körfezi’nin, umursamaz ellerde heba olmasına, her seçim öncesinde ‘Körfez’de kulaç atacağız’ deyip tek bir olumlu adım atmayan zihniyete müsaade etmeyeceğiz. Ben Çevre Bakanı olarak diyorum ki; bunu herkes not alsın, o Körfez bir zahmet temizlenecek. Büyükşehir Belediyesi bir zahmet sorumluluklarını yerine getirecek. Yapması gerekenleri yapacak. İlgili herkese vazifelerini hatırlatmaya, İzmir halkı ve milletimiz adına devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele, Sıfır Atık Hareketi, millet bahçeleri ve çevre koruma projeleri hakkında bilgi verirken, İzmir Körfezi'nin durumunu da örneklerle aktardı. Komisyon üyelerine gösterdiği kirli su numunesiyle, İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketini gözler önüne serdi. "Türkiye’nin 7 bölgesinde Sıfır atık pilot ilçelerimizi belirleyeceğiz. Depozito Yönetim Sistemimizin makine ve altyapı kurulumunu, 2025 yılı sonuna kadar yapacak, ülke genelinde uygulamaya geçeceğiz. 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı; 2024 yılı itibariyle, yüzde 35’e çıkardık; inşallah daha çok çalışarak 2035 yılında yüzde 60’a çıkaracağız" dedi. Kurum, su numunesinde atık su kaynaklı amonyak miktarının olması gerekenden tam 50 kat fazla olduğunu ve oksijen seviyesinin sıfır olduğunu belirtti.

Körfez İçin Eylem Planları

Kurum, İzmir Körfezi için orta ve uzun vadeli eylem planlarının yakında kamuoyuyla paylaşılacağını vurgulayarak, "Projemizle tekne ve yatların koylarımızda, kontrollü şekilde konaklamalarını sağlayacağız. Atıkların denize deşarjını önleyecek, deniz canlılarını koruyacağız. Başarımızı ölçecek, eksik yönlerimizi giderecek ve en kısa süre içerisinde aynı uygulamayı, tüm denizlerimize yayacağız." diye konuştu.

Sıfır Atık Hareketi'nde Önemli Başarılar

Bakan Kurum, Sıfır Atık Hareketi çerçevesinde 193 bin binada sıfır atık yönetim sisteminin kurulduğunu ve toplam 60 milyon ton atığın geri kazanıldığını belirtti. Ekonomiye 185 milyar lira katkı sağlandığını ve 498 milyon ağacın kesilmesinin önlendiğini vurguladı. "İklim politikalarımızı belirledik, uyumu sağlamaya yönelik takvimimizi oluşturduk ve hedeflerimize sadık kalarak çalışıyoruz" dedi.

Mavi Vatan Projesi ve İklim Hedefleri

Bakan, Mapa-Şamandıra Projesi'nin Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde pilot uygulama olarak başlayacağını belirterek, bu projenin deniz canlılarını koruyacağını ifade etti. Ayrıca, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi Yol Haritası'nın üç gün sonra Bakü'de açıklanacağını duyurdu.

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve Yeni Mevzuatlar

Bakan Kurum, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nin kalan etaplarının hızlı bir şekilde tamamlanacağını ve coşkuyla açılacağını ifade etti. Ayrıca, site yönetimleriyle ilgili mevzuatın bu yıl içinde tamamlanacağını ve ortak alanların yönetimi konusunda çözümler sunulacağını açıkladı.

Yeşil Sertifikalar ve Su Tasarrufu Önlemleri

Bakan, yerleşim alanlarında elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırılacağını ve büyük kamu binaları için Yeşil Sertifika alınmasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. "Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’mızın bütçesi 136 milyar 557 milyon 896 bin; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’müzün bütçesi 11 milyar 172 milyon 157 bin; Meteoroloji Genel Müdürlüğü’müzün bütçesi 4 milyar 873 milyon 426 bin ve son olarak da İklim Değişikliği Başkanlığı’mızın bütçesi 405 milyon 463 bin lira olarak belirlenmiştir" diyerek bu uygulamalarla su tasarrufu hedeflediklerini belirtti.

Bakan Kurum, Bakanlığın 2025 yılı bütçe teklifinin 219 milyar 294 milyon 468 bin TL olduğunu belirterek, çeşitli müdürlüklerin bütçeleri hakkında da bilgi verdi.