Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ortak Zemin Oluşturma" teması altında düzenlenen "2024 Berlin Küresel Diyaloğu" konferansında Türkiye’nin ekonomik durumu ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, ülkenin pek çok makroekonomik zorluğun üstesinden geldiğini vurgulayarak, enflasyonla mücadele için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Bütçe Açığı ve Cari Açık Durumu

Bakan Şimşek, bir yıl önce Türkiye’nin büyük bir cari açıkla karşı karşıya olduğunu, ancak günümüzde cari açığın azaldığını belirtti. Deprem harcamaları hariç, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6’ya düştüğünü açıklayan Şimşek, bütçe açığının kontrol altında olduğunu ve makroekonomik konularda en temel sorunun enflasyon olduğunu ifade etti. Ayrıca, 1970'ler sonrası 56 ülkedeki dezenflasyon deneyimlerine atıfta bulunarak, enflasyon oranlarının düşmesinin ortalama 3,5 yıl sürdüğünü aktardı.

Şimşek, enflasyon beklentisini çıpalamak amacıyla sıkı para ve maliye politikaları uygulandığını belirtti. 2026 sonuna kadar enflasyonun tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini de sözlerine ekledi. "Enflasyon tek haneli rakamlara inecek. Bunu iyi bir istihdam artışı sağlarken yapmak istiyoruz" diyen Şimşek, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine yönelik iyimser bir perspektif sundu.

Küresel Ticarette Direnç ve Reform Vurgusu

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) analizine de değinen Şimşek, küresel ticaretteki parçalanmanın, dünya genelinde yüzde 7’ye kadar bir düşüşe neden olabileceğini kaydetti. Türk ekonomisinin bu tür parçalanmalara karşı "dirençli" olduğunu ifade eden Bakan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği sayesinde kurallara dayalı ticaret yapma avantajını kullandığını belirtti. Ayrıca, Orta Asya, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile dostane ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin yüksek borç seviyelerinden "muzdarip" bir ülke olmadığını vurgulayan Şimşek, küresel GSYH’ye oranla Türkiye’deki borç seviyesinin oldukça düşük olduğunu aktardı. "Rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir reform programımız var. İş yapmaya ve diyaloğa açığız" diyerek, hem bölge ülkeleriyle hem de Avrupa ile yeniden ilişkiler kurma arzusunu dile getirdi.

Kaynak: AA