Haydarpaşa Garı ve Arkeoloji Alanı'nda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul'un en önemli tarihi simgelerinden olan Haydarpaşa Garı'ndaki restorasyon çalışmaları ve "Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi"ndeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Uraloğlu, Haydarpaşa Garı'nın Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle 116 yıl önce açıldığını hatırlatarak, garın İstanbul ve Türkiye'nin en önemli sembollerinden biri olduğunu belirtti. 28 Kasım 2010'da çıkan yangın sonucu garın çatısının çöktüğünü ve dördüncü katının kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan Uraloğlu, Devlet Demiryolu Genel Müdürlüğü aracılığıyla restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Restorasyon sürecinin iki etap halinde sürdürüldüğünü belirten Uraloğlu, birinci etapta çatı restorasyonunun tamamlandığını ve kulelerin onarıldığını söyledi. Çatı katındaki mekanik ve elektrik tesisatı çalışmalarının ardından yeni görünümüne kavuşacağını ekledi. Ayrıca, zemin iyileştirme çalışmalarını tamamladıklarını ve olası bir depreme karşı güçlendirme imalatlarını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Çalışmalar devam ediyor

Bakan Uraloğlu, Haydarpaşa Garı'nın tarihi saatinin bakımının yapılarak orijinal yerine yerleştirildiğini, yolcu bekleme salonundaki bezemeler, vitray camlar, ahşap kapılar ve duvar kaplamalarının yenilendiğini, dış cephenin onarımı için hassas çalışmaların devam ettiğini belirtti. Gar binasının restorasyonu için özel açılan taş ocağından temin edilen Lefketaşı kullanılarak özgün tekniklerle imalatların gerçekleştirildiğini ve Kadıköy cephesindeki çalışmaların tamamlandığını bildirdi.

Uraloğlu, Haydarpaşa Garı sahasında "Arkeopark Projesi"ni hayata geçireceklerini, Marmaray'ın Boğaz geçişi açıldığında Haydarpaşa Garı'nın atıl hale geldiğini ve yapılan kazılarda tarihi buluntulara rastlandığını belirtti. Proje kapsamında 475 bin metrekarelik alanın arkeolojik park ve demir yolu alanları olarak düzenleneceğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen arkeolojik kazıların yüzde 90'ının tamamlandığını belirten Uraloğlu, kazılarda binlerce yıllık tarihi eserlerin ortaya çıkarıldığını ve bu eserlerin İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasını yansıttığını söyledi. Uraloğlu, projenin İstanbul ve Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu ve yerli ve yabancı turistler için bir çekim noktası haline geleceğini ifade etti.

Kaynak: AA