Son günlerde vatandaşların ilgisini çeken bir konu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıkladığı Türkiye'deki kayıtlı göçmen sayısı oldu. Bu önemli açıklama, ülkedeki göçmenlerin sayısının ne kadar olduğunu ve göçmenlerle ilgili hükümetin yaklaşımını merak edenler için büyük önem taşıyor. Peki, " Türkiye'de kayıtlı kaç göçmen yaşıyor?" İşte Bakan Yerlikaya'nın verileri ve bu konudaki ayrıntılar...

Türkiye'de kayıtlı kaç göçmen yaşıyor?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’deki düzenli göçmen sayısının şu an itibarıyla 4 milyon 437 bin olduğunu duyurdu. Yerlikaya, bu bilgiyi AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı'nda, "Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları" başlıklı sunumunda paylaştı. Göçün, tarih boyunca devam eden bir olgu olduğunu belirten Yerlikaya, göçmenlerin ülkeler arası hareketliliğinde hak, hukuk ve insan hakları açısından büyük sınavlar verildiğini ifade etti. "Kıyıya bebekler vurmasın" sloganıyla bu konuda yürütülen çalışmalara dikkat çeken Yerlikaya, dünya genelinde 300 milyon göçmen bulunduğunu, bunlardan 123 milyonunun zorla yerinden edildiğini ve 47 milyonunun ise koruma altında olduğunu belirtti.

Türkiye geçici koruma altında kaç göçmen var?

Türkiye’de düzenli göçmenlerin 3 milyon 103 bininin geçici koruma altında Suriyeliler, 1 milyon 109 bininin ikamet izni sahibi, 224 bininin ise uluslararası koruma altında olduğunu ifade eden Yerlikaya, düzenli ve düzensiz göçmen sayılarının her cumartesi Göç İdaresi Başkanlığı tarafından kamuoyuna açıklandığını hatırlattı. Ayrıca, yabancıların adres beyanlarının denetlendiğini ve 3 milyon 103 bin Suriyeliden 729 bininin adresinde bulunmadığının tespit edildiğini vurguladı. Bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini belirten Yerlikaya, adres güncelleme süresi dolduğunda bu kişilerin çeşitli hizmetlerden faydalanamayacağını açıkladı.

Göçmen kaçakçılığı cezası ne kadar?

Düzensiz göçmenlerle mücadeleye de dikkat çeken Yerlikaya, 2023 yılı itibarıyla sınırdan girişi engellenen 202 bin 705 düzensiz göçmenin kaydedildiğini ve göçmen kaçakçılığı ile mücadelede organizatörlere yönelik cezaların 5 yıldan 8 yıla çıkarıldığını duyurdu. Ayrıca, düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştırmak için 81 ilde mobil göç noktası araçlarının kullanıldığını ve bu araçlarla 1 milyon 200 bine yakın sorgulama yapıldığını belirtti. 121 özel uçuşla 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ve Türkiye genelinde 25 şehirde bulunan 32 geri gönderme merkezinde çeşitli hizmetlerin verildiğini ekledi. Eğitim programının sonunda AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Bakan Yerlikaya'ya AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından hazırlanan kitap setini takdim etti.

Kaynak: Haber Merkezi