Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, işletmelerde kullanılan kızartma yağlarına yönelik 81 ilde 10 gün sürecek denetimlerin bugün itibarıyla başladığını duyurdu. Özellikle 'fast food' tarzı hızlı gıda üreten işletmelerde ortaya çıkabilecek riskleri önlemek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla kızartma yağlarına odaklanan denetimler, 81 ilde 10 gün boyunca devam edecek.
Bakan Yumaklı, vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşmasının önemine vurgu yaparak, bunun için rutin denetimlerin yanı sıra sektörel gıda denetimleri de gerçekleştirdiklerini belirtti. Tarladan sofraya kadar gıda üretim sürecini kontrol altında tutmayı ve güvenilir gıdayı vatandaşlara sunmayı amaçlayan Bakanlık, özellikle fast food tarzı işletmelerde kullanılan kızartma yağlarına yönelik denetimlere ağırlık veriyor.
Yumaklı, bu dönemde yapılacak denetimlerin toplu tüketim yerlerinde kullanılan kızartma yağlarına odaklanacağını belirterek, 81 ilde 7 bin 500 kontrol görevlisinin bu denetimleri gerçekleştireceğini ifade etti. Denetimlerde polar madde, asit sayısı ve kızartma yağ sıcaklığı gibi faktörlere dikkat edileceğini söyleyen Bakan Yumaklı, tüketicilerin sağlığının ve menfaatlerinin korunması için güvenilir olmayan gıda üreticilerine gerekli yaptırımların uygulanacağını vurguladı.
Bakan, kızartmada kullanılan yağlara yönelik denetimlerin sadece bu dönemle sınırlı kalmayacağını, bundan sonra da düzenli olarak devam edeceğini belirtti. Ayrıca, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmaları için alınan tedbirleri anlatarak, olumsuz durumlarla karşılaşıldığında Alo 174 Gıda hattını aramalarını önerdi. Atık yağların çevreye vereceği zararı düşünerek, işletmelere ve vatandaşlara atık yağların geri dönüşümü konusunda hatırlatmada bulundu.