Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’, hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Bunun üzerine yönetmeliğin bir “Eziyet Yönetmeliği” olduğunu belirten aile hekimleri, Türk Tabipler Birliği (TTB) başta olmak üzere, sendikalar ve ilgili derneklerin çağrısıyla 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı. Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakan aile hekimleri İzmir’de İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak ‘Yönetmeliğin geri çekilmesi’ çağrısında bulundu. Düzenlenen eyleme İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), Birlik Sağlık Sendikası (Birlik Sağlık-Sen), Birlik Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İzmir Sağlık Platformu, Genel Sağlık İş Sendikası ve Hekimler Birliği Sendikası katılım gösterdi.
“Bizi sorumlu tutuyorlar”
Sağlık sistemindeki sorunların çözülmediği, aksine her geçen gün daha büyük sorunların belirdiğini kaydeden Birlik Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Uzm. Dr. Derya Mengücük, “Son yönetmelikteki sorunlar gündemden düşmüyor ancak sorun sistemin genelinde. Sorun aile hekimliğinin güçlendirileceği söylemi. Bu yönetmelik aile hekimliğini güçlendirmekten çok güçleştiriyor. Bizim inisiyatifimizde olmayan şartlar getirerek bizi bundan sorumlu tutmaya çalışıyor ve sorumlu tuttuğu gibi ücretlerimizden de kesinti yapmaya çalışıyor. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir bir şey değildir, meslek ilkelerini ihlal eden, hekimin tıbbı kanaati olan teşhisi, reçete özgürlüğünü ve hekim bağımsızlığını riske atan bir yönetmeliktir. Bu konuda mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.
“Sağlık değil ceza”
Emeklilik hakkı olmasına rağmen hala çalışmak zorunda olduğunu belirten Aile Hekimi Mehmet Uğur Baran, sağlık sistemin bir cezalandırma sistemine dönüştüğünü belirterek, “Sistemi cezalandırmak üzerine kurgulamışlar. Yaptığımız her şeye bir ceza kalemi getiriyorlar. Örneğin; doktorluğumuza karışıyorlar. Teşhisimize, tedavimize, reçetemize karşılıyorlar. Düşünebiliyor musunuz, tedavi ettiğiniz hastaya ilaç yazmanız gerekiyor ve yazmanız gereken ilacı yazamıyorsunuz. Sonra hasta size gelmiyor, hastaneye gidiyor, hasta neden hastaneye gitti diye benden hesap soruyor. Bu uygulama dünyanın neresinde görülmüş? Ortalama aklı olan birine söyleseniz buna güler. Benim emekliliğim geldi ben neden hala alanlardayım? Hakkımı savunmak için. Neden emekli olamıyorum? Çünkü kuşa dönmüş bir maaşım var. Okutmak zorunda olduğum iki çocuğum var. Hak ancak mücadeleyle alınır, o yüzden alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
“Akılcı yönetmelik yapın”
Yeni yönetmelikle doktorların teşhisinden tedavisine sınırlama getirildiğini belirten İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel ise, “Antibiyotik yazarsan maaşından kesiyorlar, ağrı kesici yazarsan maaşından kesiyorlar, mide ilacı yazarsan maaşından kesiyorlar, bizi hastayla karşı karşıya bırakıyorlar. Akılcı ilaç kullanımı evet önemli ancak biraz da akılcı yönetmelik çıkartın. Hekimliği, ebeliği, hemşireliği kimse bize öğretemez. Toplumun sağlığı için canla başla mücadele ediyoruz. Bebeklerimizin aşılarını yapamıyoruz. Vatandaş belli bir sayıdan sonra hastaneye giderse sizden keseriz diyorlar, 6 ayda bir gelmezse sizden keseriz diyorlar. Vatandaş 6 ayda bir hastaneye gelmez, zaten onlar da bu yüzden, bizden kesmek için bu yönetmeliği çıkardılar. Bu saçma formüllerle bizim emeğimizi sömürmeye hakkınız yok” dedi.
“Niteliksiz sistemi istemiyoruz”
Tüm sendikalar adına basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, hekimlerin haklarını gasp eden yönetmeliğin geri çekilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Bizler meslek onurumuza ve geleceğimize sahip çıkacağız. Bakan bize ‘Bu yönetmelik sağlık hizmetlerinin niteliğini artıracak’ diyor. Bugüne kadar ‘Giderlerse gitsinleri’ de duyduk, sağlıkta şiddete dur demediler, şimdi de niteliği artıracak diyorlar. Bizim bugüne kadar yaptığımız iş niteliksiz miydi? Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti veren bizlerin yaptığı iş sağlık için vazgeçilmezdir. Çocuk felci, kızamık gibi hastalıklar artık yoksa bu bizim sayemizde. Siz şifa veren eli kırıyorsunuz. Biz merak ediyoruz, sizin bu yönetmeliğiniz mi nitelik artıracak, reçetemize sınır koyarak mı, sağlıkta şiddete sessiz kalarak mı niteliği artıracaksınız? Vatandaşların 6 ayda bir aile hekimi muayenesine girmeleri gerekiyormuş. Vatandaşa çip mi takacaksınız ki takip edeceksiniz? Aile hekimliğinin işlerliğini ortadan kaldırıyorsunuz. Bizler buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.