İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümleri ve kötü kokuya dair araştırma yapmak üzere, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları "Koca Piri Reis Araştırma Gemisi" ile denize açıldı. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula Değirmenci, balık ölümlerinin ve kötü kokunun nedenlerini belirlemek için körfezin çeşitli noktalarından numuneler aldıklarını ve analizlerin sürdüğünü belirtti. Yangınların etkisi olabileceğini söyleyen Değirmenci, balık ölümleri ve kötü kokunun sebebinin netleşmesi için çalışmaların sürdüğünü ve ilk sonuçların 2-3 hafta içinde alınacağını söyledi. 

Laboratuvarlarda değerlendirilecek

Kula Değirmenci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu olayların gerekçesi, tarama faaliyetlerinden veya arıtma tesisinden ya da denize çöp atılmasından kaynaklanıyor da olabilir. Derelerin taşması, ısı değişimleri, yetersiz dip akıntıları da sebep olabilir. Aynı zamanda çok farklı bir neden de karşımıza çıkabilir. Yakın zamanlarda yine tespitlerimizde ve bilimsel araştırmalarda da gördüğümüz üzere, bunun sebebi bir hafta önce son bulan İzmir yangınları da olabilir. Kesin nedeni belirlemek için bilim adamları olarak toplamış olduğumuz verileri laboratuvarlarımızda değerlendireceğiz. Muhtemelen 2-3 hafta içerisinde ön tespit sonuçlarımız ortaya çıkacak."

Oksijen seviyesi düşük çıktı

Deniz kimyası uzmanı Dr. Hakan Alyürük ise, İzmir Körfezi'nde geçen hafta balık ölümleri, alg patlamaları ve koku problemlerinin gözlemlendiğini belirtti. Alyürük, körfezde yapılan ölçümlerde sıcaklık ve tuzluluk değerlerinin yaz aylarında görülen seviyelerde olduğunu ancak oksijen seviyelerinin düşük çıktığını ifade etti. Oksijen seviyesinin 4 mg/L'nin altına düştüğünü, geçmiş yıllarda ise bu değerin 6-8 mg/L arasında seyrettiğini söyledi.

Gözle görülür renk değişimi

Deniz biyoloğu Dr. Janset Kayaalp ise, son bir yıldır İzmir Körfezi'nde gözle görünür bir renk değişimi olduğunu ve "Polykrikos hartmanni" adlı dinoflagellat türünün plankton popülasyonunu domine ettiğini belirtti. Bu türün çoğalmasının ve ölümlerinin, oksijen seviyelerinin düşmesine ve kötü kokunun ortaya çıkmasına neden olduğunu açıkladı.

Çözüm önerileri belirlenecek

Enstitü ekibi tarafından yapılan araştırmaların sonuçları, balık ölümlerinin ve kötü kokunun kesin nedenlerini ortaya koyacak. İzmir Körfezi'nde yaşanan bu olayların ardında yatan sebeplerin detaylı şekilde incelenmesiyle, olası çözüm önerileri de belirlenecek.

Kaynak: DHA