Türkiye'nin doğal güzelliklerine hayran olanlar için Ballıca Mağarası, keşfedilmeyi bekleyen bir cevher niteliğinde. Bu benzersiz yapı, sadece doğanın estetik güzelliğiyle değil, aynı zamanda tarihin derinliklerine yolculuk yapma fırsatıyla da dikkat çekiyor. Ancak pek çok meraklı ziyaretçinin aklındaki en büyük soru, bu gizemli mağaranın nerede olduğu ve hangi eşsiz özelliklere sahip olduğu. Ballıca Mağarası'nın sırlarını çözmek için hazır mısınız? İşte Ballıca Mağarası nerede? Ballıca Mağarası hangi şehirde? Ballıca Mağarası özelliği ne? Ballıca Mağarası tarihi sorularının yanıtları...

Ballıca Mağarası nerede?

Ballıca Mağarası, Türkiye'nin Tokat ilinin Pazar ilçesinde yer alır. Tokat şehir merkezine 26 kilometre ve Pazar ilçesine 8 kilometre uzaklıktadır. Mağara, Yeşilırmak vadisinin güney yamacında, deniz seviyesinden 1.085 metre yükseklikte yer alır.

Ballica Magarasi Nerede Ballica Magarasi Ozelligi Ne (1)

Ballıca Mağarası hangi şehirde?

Ballıca Mağarası Tokat Pazar İlçe Merkezi'nin 7 kilometre güneyinde, Ballıca Köyü'nün yaklaşık 1 kilometre güneydoğusundadır. Yaşı 3,4 milyon yıl olarak belirlenen Ballıca Mağarası, dünyadaki benzerlerinin içinde özel bir konuma sahiptir.

Ballıca Mağarası özelliği ne?

Ballıca Mağarası, Türkiye'nin en büyük mağaralarından biridir. Mağaranın girişi 20 metre genişliğinde ve 10 metre yüksekliğindedir. Mağaranın iç kısmında sarkıt ve dikitler, travertenler, gölcükler ve şelaleler gibi çeşitli jeolojik oluşumlar bulunur. Mağaranın toplam uzunluğu 680 metredir.

Ballıca Mağarası, 1995 yılında ziyarete açılmıştır. Mağara, turistler arasında popüler bir destinasyondur. Mağaraya giriş ücreti 20 TL'dir.

Ballıca Mağarası'na ulaşım, özel araç veya toplu taşıma ile yapılabilir. Özel araç ile ulaşım için Tokat-Pazar karayolu takip edilmelidir. Pazar ilçesinden mağaraya 8 kilometrelik bir yol ile ulaşılır. Toplu taşıma ile ulaşım için Tokat şehir merkezinden Pazar ilçesine kalkan otobüsler kullanılabilir. Pazar ilçesinden mağaraya taksiler ile ulaşım mümkündür.

Ballıca Mağarası'nı ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Yaz aylarında mağarada hava sıcaklığı oldukça yüksek olabilir. Kış aylarında ise mağarada buz sarkıtları ve dikitleri oluşabilir.

Ballıca Mağarası'nı ziyaret eden turistler, mağaranın doğal güzelliklerini seyredebilir, sarkıt ve dikitler gibi jeolojik oluşumları inceleyebilir ve mağaranın tarihi hakkında bilgi edinebilir.

Ballica Magarasi Nerede Ballica Magarasi Ozelligi Ne (2)

Ballıca Mağarası tarihi

Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın Ballıca köyünde bulunan ve İndere olarak da bilinen Ballıca Mağarası, yaklaşık 3,4 milyon yıl önce oluşmaya başlamıştır. Mağara, 680 metre uzunluğunda ve 90 ila 94 metre yüksekliğindedir. Toplamda 5 kat ve 9 salondan oluşan bu mağarada, yaz ve kış aylarında ortalama sıcaklık 17-24 derece arasında değişirken, nem oranı %55'in üzerindedir.

Ballıca Mağarası, içerisindeki çeşitli şekillerdeki sarkıtlar, sütunlar, dikitler, havuzlar, mağara gülleri, mağara incileri ve ebrularıyla ülke ve dünya açısından önemli bir doğal mirası oluşturur. Bu mağara, Türkiye'deki tek soğan sarkıtlarının bulunduğu yerdir ve dikitsiz sarkıtların varlığıyla da diğer mağaralardan ayrılır. Mağaraya girildikten sonra 19 metre yükseğe çıkılırken, 75 metre de derinliğe inilmektedir.

Dünyanın en büyük mağaraları arasında yer alan Ballıca Mağarası, 1995 yılından bu yana ziyarete açıktır. Tokat merkeze 33 kilometre, Pazar ilçesine ise 8 kilometre mesafededir. Ziyaretçiler için 70 metre yakınında bir otopark bulunmaktadır. Ziyaretçi sayısı zamanla artmış olup, 2017 yılında 110 bin kişiye ulaşmıştır.

2019'da UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen mağara, Türkiye'deki 28 Jeolojik Miras Alanı'ndan biridir. 2007 yılında ise 483 hektarlık alanı kapsayan Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Mağarada koloniler halinde cüce yarasalar da yaşamaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ