Başkent Dakka ve Savar'daki üniversitelerde son günlerde yaşanan şiddet olayları, Bangladeş'te kamu sektöründe kontenjan ayrılmasına yönelik tartışmaları derinleştirdi. Protestolar, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların yakınlarına ayrılan kontenjanların kaldırılması talebiyle yoğunlaştı.

Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılan kontenjanlar, ülke genelinde büyük tepkilere yol açmıştı. 2018'de kontenjan sisteminin kaldırılmasıyla başlayan protestolar, Yüksek Mahkeme'nin son kararıyla yeniden alevlendi. Muhalif öğrenci grupları, kontenjan uygulamasının adil olmadığını ve liyakate dayalı bir sistem talep etmektedir.

Son olaylarda, iktidar yanlısı Bangladeş Chhatra Birliği'ne bağlı öğrenciler ile muhalif gruplar arasında çatışmalar yaşandı. Taş, sopa ve molotofkokteylleriyle saldırılar gerçekleştirildiği belirtildi. Polis müdahalesi sırasında 407 kişinin yaralandığı bildirilirken, Dakka Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 297, Jahangirnagar Üniversitesi'nde ise 111 protestocunun tedavi altına alındığı açıklandı.

Başbakan Şeyh Hasina'nın partisi Avami Birliği'ne bağlı öğrenci kanadının, muhalif öğrencilere yönelik saldırılarının polis müdahalesiyle sonuçlandığı olaylar, ülke genelinde endişe ve protestolara yol açmış durumda. Kontenjan sisteminin nasıl bir yönde evrileceği ve toplumsal barışın yeniden nasıl sağlanabileceği, Bangladeş'in gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA