AK Parti'nin Meclis'e sunduğu yasa teklifi, kredi kartı limitine sahip olanlara yönelik yeni bir düzenlemeyi içeriyor. Bu teklife göre, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzeri olan kişilerden yıllık 750 lira Savunma Sanayii Fonu katkı payı alınacak. Tartışma yaratan bu yeni vergi paketi, birçok vatandaşı bankalarına başvurarak kart limitlerini 99 bin TL seviyesine düşürme talebinde bulunmaya yöneltti. Ancak bankalar, bu taleplere olumlu yanıt vermek yerine müşterilerine bilgilendirme mesajları göndermeye başladı.

"Kart limitinizi düşürmenize gerek yoktur"

Yasalaşmayan kanun teklifi nedeniyle bankalar müşterilerine şu mesajı iletiyor: “Sayın müşterimiz, basında yer alan haberlerde bahsedilen kredi kartı limitine ilişkin yasa teklifi henüz resmi olarak yasalaşmamıştır. Bu sebeple, kart limitinizi düşürmenize gerek yoktur. Herhangi bir değişiklik olması durumunda tarafınıza bilgi verilecektir."

Vergilerde düzenleme 

Yeni vergi düzenlemesi, gayrimenkulden araç satışlarına, kol saatlerinden dronlara kadar geniş bir yelpazede ek ödemeleri de kapsıyor. En çok dikkat çeken düzenleme ise kredi kartı sahiplerinden alınacak katılım payı oldu. Özellikle kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzeri olan 61 milyondan fazla kart kullanıcısını etkileyecek olan bu düzenleme, büyük bir tepkiyle karşılanmış durumda.Bu süreçte bankaların kart limitlerini düşürme taleplerine yanıt vermediği gibi, birçok kişinin başvurusunu da işleme almadığı belirtiliyor. Yine de bu yasa teklifinin henüz yasalaşmadığını belirten bankalar, müşterilerine mevcut limitlerini korumalarını tavsiye ediyor.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni bir kanun teklifi, Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmayı amaçlıyor. Teklif, toplamda 12 madde içeriyor ve fonun finansman kaynaklarını genişletmek için çeşitli vergi düzenlemeleri ve ek ücretler öngörüyor.Teklifin en dikkat çekici maddelerinden biri, limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartları için yıllık 750 TL'lik bir ücret alınmasını öngörmesi. Bu durum, kredi kartı sahiplerine ek bir mali yük getirecek.

Ayrıca, gelir artırıcı diğer düzenlemeler şu şekilde sıralanıyor:

  • Vergi beyannameleri, gümrük idarelerine sunulan belgeler, sosyal güvenlik kurumlarına iletilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim hizmet belgelerinden damga vergisi alınması öngörülüyor. Yıllık gelir vergisi beyannameleri için damga vergisinin yarısı kadar bir ücret uygulanacak.
  • Tapu ve kadastro işlemlerinde, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer tapu işlemlerinde ise 375 TL ücret talep edilecek.
  • Noterlik işlemlerinde, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar ücret alınacak; sıfır araç tescil işlemleri için 3.000 TL, ikinci el araç devri için ise 1.500 TL ücret ödenecek.
  • Noterlerde gerçekleştirilen diğer işlemler için işlem başına 75 TL noterlik ücreti talep edilecek.

Kredi kartı yapılandırma ne zaman başlıyor? Şartları neler?

BDDK’nın yeni düzenlemesi ile kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlar için önemli bir fırsat sunuluyor. Buna göre, bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyenler, mevcut borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirerek yapılandırabilecek. Bu yapılandırma sürecinde her aya düşen taksit, mevcut asgari ödeme tutarına eklenecek. Ancak borcun en az yarısı ödenmeden kredi kartı limiti artırılamayacak.İhtiyaç kredileri için de benzer bir yapılandırma imkanı bulunuyor. Eğer kredi ödemeleri 30 günden fazla gecikmişse, 60 aya kadar yapılandırma seçeneği sunulacak. Ancak borçlunun bu yapılandırma için 1 yıl içinde başvuruda bulunması gerekecek.

Yeni düzenlemelerle birlikte, bireysel kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında da değişikliğe gidildi. Kredi kartı dönem borcu 50 bin TL ve altında olanlar için asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak belirlenirken, 50 bin TL üzerinde olanlar için bu oran yüzde 40'a çıkarıldı. TCMB tarafından belirlenen faiz oranı ise referans orana bağlı olarak belirlenecek ve yapılandırma işlemleri için kullanılacak azami faiz oranı yüzde 3,11 olacak.

Kredi kartı yapılandırmasına yönelik başvurular ve taksitlendirme süreci yakında başlayacak. Resmi tarihler ve detaylar ise 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ