Güncel

Bartın Amasra'da topraktan öyle bir şey çıktı ki arkeologlar kazma küreği fırlattı!

Abone Ol

Amastris Antik Kenti'nde Amasra Müze Müdürü Zübeyde Kuru başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında 2 hafta önce bulunan 1800 yıllık su perisi heykelinden sonra MS 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Büyük İskender'in portre başı ortaya çıkarıldı.

Bartın Kültür Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Amasra İlçemizde Amasra Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kazıda Roma imparatorluk dönemine ait (MS 2. yüzyıl) Büyük İskender’in portre başı ortaya çıkarılmıştır" denildi.

Amastris: Karadeniz'in Gizli Antik Hazinesi

Karadeniz'in kuzey kıyısında bulunan Amastris (bugünkü Amasra), tarihinin pek çok döneminden arkeolojik izler barındırıyor. Ancak bu antik kent, birçok arkeolojik sırrını hâlâ toprak altında saklıyor.

Tarihi ve Kültürel Zenginliklerin İzinde

Bilindiği üzere, Karadeniz'deki antik kentler, çoğunlukla Ege'den gelen İonlar, Aioller ve Hellenler tarafından kurulmuştur. Ancak Karadeniz Bölgesi'nde, özellikle Türkiye sınırları içerisinde, arkeolojik çalışmaların yetersiz olması nedeniyle bu kentlerin tam olarak tarihini ve kültürel zenginliklerini keşfedememişizdir.

Antik Kentin Sırları

Ortaçağ gezginleri, Amasra'nın uzun ve renkli tarihinden bahsederken Antik Çağ anıtlarına dikkat çekiyorlar. Ancak bugün, Amastris'in tarihi sırlarının birçoğu hâlâ toprak altında kalmış durumda. Şehir sikkeleri üzerindeki tasvirler, bu kentte birden fazla tanrıya tapıldığını gösteriyor. Ancak bu tanrılara ait tapınakların tam olarak nerede olduğunu bulmak için daha fazla kazıya ihtiyaç var.

Roma Dönemi'nden İzler

Amastris'te bulunan antik tiyatro, Roma Dönemi'ne tarihleniyor. Ancak bu tiyatronun tam olarak nerede olduğu ve ne kadar büyük olduğu hakkında henüz tam bilgilere sahip değiliz. Ancak bölgede yapılan araştırmalar, antik kentin büyük bir bölümünün modern yapılaşma altında kaldığını gösteriyor.