Yerel

Başkan Tugay: İklim krizine karşı yeni stratejiler belirlenmeli

İzmir’in iklim nötr ve akıllı kent hedefine hizmet etmek üzere hayata geçirilecek projelere yönelik düzenlenen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) ve İklim Nötr Eylem Planları Toplantısı’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, salon ışıklarını kapattırarak konuştu. Başkan Tugay, iklim krizine karşı yeni stratejiler belirlemenin gerekli olduğunu söyledi.

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim nötr ve akıllı kent hedefi doğrultusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) ve İklim Nötr Eylem Planları Toplantısı, İzmir’in 2030 hedefleri için stratejik projelerin ele alındığı bir platform oldu. Toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iklim krizine karşı yeni stratejiler belirlemenin zorunluluğunu vurguladı.

Başkan Tugay, toplantı sırasında salondaki ışıkların bir kısmını kapattırarak enerji tasarrufunun önemine dikkat çekti. Enerji verimliliği, gereksiz enerji tüketimini azaltmakla başlar, diyen Tugay, belediye yöneticilerine bir ay boyunca iklim kriziyle mücadele konusunda yoğunlaşmaları çağrısında bulundu. Tugay, bir ay sonra kim ne yaptıysa onu konuşmak istediğini söyledi.

Toplantıda İzmir’in 2025-2029 Stratejik Planı çerçevesinde hayata geçirilecek projeler için Misyon Kentleri Sermaye Merkezi (Capital HUB) aracılığıyla uluslararası finans olanakları hakkında bilgilendirme yapıldı. İzmir’in 2030 yılında iklim nötr ve akıllı kent olma hedefi doğrultusunda yapılan çalışmalar ve planlar hakkında detaylar paylaşıldı.

Yüzde 40'lık hedef nötre çevrilmeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, iklim krizinin ciddiyetine dikkat çekerek, 2030 yılına kadar yüzde 40 sera gazı azaltımı hedefinin nötre çevrilmesi gerektiğini belirtti. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Kılıç ise, İzmir’in iklim nötr ve akıllı kent yol haritasını anlatarak, ulaşım, kentsel dönüşüm, atık yönetimi ve tarım gibi alanlarda iklim değişikliğine uyumlu projelerin önemini vurguladı.

İzmir, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Yeşil Şehir Programı’na Türkiye’den katılan ilk kent olarak, 2020 yılında onaylanan Yeşil Şehir Eylem Planı (YŞEP) ile birlikte SECAP’ı da hazırladı. 2022’de Avrupa Birliği (AB) İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil olan İzmir, 2030 iklim nötr hedeflerine yönelik hazırlanan İklim Şehir Sözleşmesi ile Avrupa Komisyonu tarafından ödüllendirildi.

İzmir’in iklim değişikliği ve enerji alanında yürüttüğü bu çalışmalar, kenti Avrupa’nın öncü şehirleri arasına taşırken, Misyon Kentleri Sermaye Merkezi girişimi ile mali danışmanlık hizmetlerinden yararlanmasına olanak sağladı. Başkan Tugay, tüm bu çalışmaların İzmir’in sürdürülebilir ve dirençli bir kent olma yolundaki kararlılığını gösterdiğini belirtti.