Çiğli Belediyesi, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıldönümünde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Atatürk’ü anmak amacıyla düzenlenen “Önce İnsan ve Bir Dahi Atatürk” belgesel gösterimi ve söyleşisi, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Etkinlik, Atatürk’ün Cumhuriyet’in sunduğu fırsat eşitliği ve halk için kurduğu değerli mirası vurgulamak amacıyla gerçekleştirildi.

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın da katıldığı etkinlik, Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlendi. Etkinliğe, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu, Tarih Uzmanı Alis Altan ve çok sayıda Çiğlili vatandaş katıldı. Etkinlik, Atatürk’ün hayatı ve Cumhuriyet’in kuruluşuna dair önemli konuşmalarla devam etti.

Cumhuriyet sayesinde

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in, kendisinin de içinde bulunduğu bu ülkenin her bireyi için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Başkan Yıldız, bu kentte doğduğunu, ilkokulu burada okuduğunu ve bugün bu kentin belediye başkanı olduğunu söyleyerek, bunun, Cumhuriyet’in sağladığı fırsat eşitliğinden dolayı olduğunu vurguladı. Kendisine tanınan bu fırsatın, kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyet sayesinde olduğunu kaydeden Başkan Yıldız, Atatürk ve silah arkadaşlarının en büyük armağanının, özgürlüğün ve adaletin simgesi Cumhuriyet olduğunu ifade etti. Atatürk'ün, en güzel rejimi hediye ettiğini söyleyen Başkan Yıldız, Çiğli'nin, Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir kent olduğunu ve her zaman Cumhuriyete sahip çıkmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Tarih sahnesinde eşsiz bir dahi

Panelde, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, Atatürk’ün tarihi başarılarını ve liderliğini vurgulayarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün, yüzyılların yetiştirdiği ender bir dahi olarak, ulusunu özgürleştirmek için verdiği mücadelede tarih sahnesinde iz bırakmış bir lider olduğunu belirtti. Onun, Cumhuriyet’i ve demokrasiyi kurarak Türk milletine çağdaş bir devletin temellerini attığını kaydeden Prof. Dr. Arı, Atatürk'ün vizyonunun yalnızca askeri alanda değil, sosyal ve kültürel anlamda da büyük bir derinliğe sahip olduğunu aktardı.

Bağımsızlık mücadelesinin simgesi

Tarih Uzmanı Alis Altan ise, Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilk kıvılcımlarını Samsun’a çıkarak ateşlediğini ve bu ateşi Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi haline getirdiğini belirtti. Altan, Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, halkın yorgun ve bitkin olduğu bir dönemde Cumhuriyet’in temellerini atmak için harekete geçtiğini ifade ederek, Cumhuriyet'in, bir milletin bağımsızlık mücadelesinin en büyük simgesi olduğunu vurguladı.

Milliyetçi düşüncelere sahip oldu

Son olarak, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu, Atatürk’ün doğduğu coğrafyanın ve erken yaşamının, onun düşünce yapısını şekillendirdiğine dikkat çekerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerinde, çocukluk yıllarının geçtiği Selanik ve Balkan coğrafyasının büyük etkisinin olduğunu aktardı. Doç. Dr. Kerimoğlu, Yunan, Bulgar ve Sırp gibi devletlerin egemenlik mücadelesi verdiği bir bölgede yetişen Atatürk'ün, milliyetçi düşüncelerle büyüdüğünü söyledi.

Muhabir: Özge Uğulu