Batum, 7 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, tertemiz plajları ve yemyeşil doğası misafirperver insanları ile Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden biri. Türkiye sınırına yalnızca 20 km uzaklıkta olan Batum, Acara Özerk Cumhuriyetinin yönetim merkezi. Vizyoner şehircilik projeleri ile son yıllarda eskimiş şehir havasından kurtulup Avrupai bir şehre dönüşüyor.
Karadeniz’in geleceği parlak tatil yerleri arasında yerini şimdiden aldı bile. Doğu Karadeniz turlarının artık ayrılmaz bir parçası. Manolya ağaçlarının süslediği geniş caddeleri, heykellerin süslediği büyük meydanları, subtropikal iklimi ile beğendiğim bir şehir.
Batum Nerede?
Batum, Türkiye’nin Artvin iline komşu, Gürcistan’ın ikinci en büyük şehri. Gürcistan’ın Özerk Acara Cumhuriyetinin başkenti olan Batum, Karadeniz kıyısında yer alıyor. Türkiye’nin Sarp sınır kapısından 22 kilometre içeride yer alan Batum, Kafkas Dağlarının gölgesinde, Karadeniz kıyısında kurulmuş.
Yaşayan en eski dillerden birisi Güney Kafkas-Kartuli dil ailesinden gelen Gürcüce, beşinci yüzyılda geliştirilmiş Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული ენა / Kartuli ena) kullanıyor. Dünyada kullanılan 14 alfabeden biri olan Gürcü alfabesi yazıldığı gibi okunuyor, 28 sessiz, 5 sesli olmak üzere 33 sembol kullanılıyor. Batum’da hemen hemen herkes çat pat Türkçe konuşabiliyor.
Gürcistan ulusal para birimi olan Lari (GEL) 1995 yılından bu yana kullanılıyor. 100 tetri 1 Lari yapıyor. Gürcistan para birimi Lari 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 kağıt ve 1, 2, 5, 10, 20, 50 tetri demir paralardan oluşuyor.
Batum’a giderken yanınıza Dolar, Euro veya Türk Lirası alın. Şehirde bir çok yerde döviz bürolarında paranızı Lari’ye çevirebilirsiniz. Dolar kurunun daha iyi olduğu söyleniyor. Batum’da çoğu yerde Amerikan Doları veya Türk Lirası da kullanılabiliyor. Şehrin bir çok yerinde yeterli sayıda ATM’de para çekmek mümkün.
Batum gece hayatı, ülkemizde ne yazık ki kumar, kadın, fuhuş olarak algılanıyor. Batum’a her giden kumar ve seks için gitmiyor, ancak böylesi bir algı ve yaftalamalar öne çıkıyor. Batum hakkında yazılara bakınca çoğunlukla kötü olarak aktarılıyor ve Batum bunu hak etmiyor. Batum veya yerel adıyla Batumi, ideal bir hafta sonu kaçamak şehri olabilecek niteliklerde. Özellikle Doğu Karadeniz turu yapanlar günübirlik veya en ideali 1-2 gece konaklamalı olarak Batum’a gidebilirler. Şehrin bir çok öne çıkan yerini gezmek ve görmek için 2 tam gün yeterli.
Batum’a Nasıl Gidilir?
Batum Havalimanı (BUS), Batum’un 2 km güneyinde yer alıyor. Türkiye’nin Artvin iline bağlı Hopa’ya 20 kilometre mesafede bulunan Batum Havalimanı, Gürcistan’ın üç havalimanından biri. Üstelik bu havalimanını hem Gürcistan hem Türkiye ortak kullanıyor. Hizmete girdiği 2007’den bu yana TAV Havalimanları tarafından işletiliyor.
Batum’a Uçakla Nasıl Gidilir?
Batum Havalimanına inen Türk Hava Yolları veya Pegasus yolcuları, aprondan otobüsle alınıp Sarp Sınır Kapısından geçilerek 1,5 saatte Hopa’ya ulaştırıyor. Türk Hava Yolları, haftada 4 sefer karşılıklı olarak İstanbul – Batum seferleri düzenleniyor. Pegasus Havayolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından haftada 3 defa Batum Havalimanına uçuyor. Batum uçak bileti maalesef çok ucuz olmadığı gibi çok fazla ulaşım seçeneği de yok. Alternatif olarak Pegasus, THY veya Sunexpress ile Trabzon’a uçup oradan otobüsle Hopa’ya geçilebilirsiniz. Bu şekilde maliyet muhtemelen yine Batum uçak bileti maliyetine yakın olur. Batum Havalimanının Gürcistan’daki resmi adı Alexander Kartveli Batumi International Airport. Havalimanında döviz büroları, ATM, hediyelik eşya dükkanı, seyahat acentesi ve bir bistro bulunuyor. Ayrıca VIP ve CIP salonu yer alıyor. Yerel ve uluslararası uçuşlar tek yerden sağlanıyor.
Batum Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Batum Havalimanı önünde bekleyen 10 numaralı otobüsler ile Batum merkeze geçebilirsinin. 07.00-22.30 saatleri arasında hizmet veren otobüsler, sahil şeridini takip ederek Khimshiashvili Caddesi ve Rustaveli Caddesi üzerinden geçerek 15-20 dakika içinde Batum merkeze varıyorsunuz. Terminal çıkışında 7/24 bekleyen taksilerle daha kısa sürede şehir merkezine ulaşmak mümkündür. Taksiler ortalama 10-15 dakika içinde merkeze varıyor. Batum Havalimanından Batum merkeze taksi ile gitmek için 25 Lari’den fazla ödemeyin. Daha uyguna Batum merkeze gideyim diyorsanız minibüsler de var.
Batum’a Araçla Nasıl Gidilir?
Batum, İstanbul’a 1,260 km, Ankara’ya 940, Trabzon’a 205 km ve Rize’ye de 125 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıkta yer alan şehre karayoluyla Sarp Sınır Kapısı üzerinden gidilebiliyor. Batum, otomobil ile Trabzon’a 3 saat uzaklıkta yer alıyor. Özel araçla İstanbul – Batum 16-19 saat, Ankara – Batum 13-15 saat sürüyor. Aracınızla Hopa’ya ulaştıktan sonra, Hopa’dan 20 dakika uzaklıkta yer alan Sarp Sınır Kapısına gitmeniz gerekiyor. Türkiye Sarp Sınır Kapısındaki araç kuyruğu ve gümrük kontrol süresi bazen 1 saati bulabiliyor. Yoğun tatil dönemleri ve resmi tatillerde bekleme süresi kesinlikle uzuyor. Batum’a kimlikle girecekseniz giriş-çıkış formu doldurmanız gerekecek. TC pasaport kontrolde size verilecek. Giriş-çıkış formu üzerinde ad-soyad, TC kimlik no, doğum tarihi ve cinsiyet satırları var. Bu formu doldurup, yurt dışı çıkış harç pulunuzu, ehliyet, ruhsat ve TC kimliğinizle birlikte araç çıkış kuyruğuna girmeniz gerekecek. Pasaport kontrolü geçtikten sonra Gürcistan kontrol noktası olan Sarpi’de sıra beklemeniz gerekecek, ama burada daha kısa bekliyorsunuz. Türk kısmında kontrol bittikten sonra aracınızla Gürcü gümrük kontrole geçip, araç ruhsatı, ehliyet, kimlik, giriş-çıkış formu ya da pasaportunuzu Gürcü polisine verin.
Gümrük binalarının hemen arkasındaki meydan, bir açık hava terminali gibi işlev görüyor. Burada döviz büroları, kafe ve restoranlar var.
Batum’a Otobüsle Nasıl Gidilir?
Batum otobüs seferleri ile de kente gidebilirsiniz. Metro Turizm, Doğu Karadeniz Ekspres, Kahta Petrol ve Lüks Karadeniz seferler düzenliyor. Artvin, Trabzon ve Rize’den doğrudan Batum’a her gün minibüs ve otobüs seferleri düzenleniyor. Batum şehir merkezindeki birçok gezilecek ve görülecek yerlere yürüyerek ulaşmak mümkün. Şehir içerisinde çalışan dolmuşlara Batumlular marshutka diyor. Marshutka minibüsleri veya otobüslerle Batum içerisinde pek çok yere ucuz şekilde gidebilirsiniz. 5-10 Lariye taksi ile şehrin içerisinde hemen her yere gidebilirsiniz.
Karadeniz kıyısında yer alan tatil şehri Batum’da çok sayıda gezilecek görülecek nokta bulunuyor. Şehir merkezinde ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Batum Bulvarı, Piazza Meydanı, Tiyatro Meydanı, Avrupa Meydanı, Chacha Tower, Aşk Heykeli, Ferris Wheel, Alfabe Kulesi, Virgin Mary Kilisesi, St Nicholas Church, Orta Camii ve Batum Botanik Bahçesi yer alıyor.