26-28 Ekim 2023 tarihleri arasında Nuri Bozyel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek, “Disiplinler Arası Gömeç Buluşmaları - Doğal ve Kültürel Miras Vizyonu- Sempozyumu” kapsamında, Balıkesir Üniversitesi başta olmak üzere yurt dışı ve yurt içinde önemli çalışmalara imza atan birçok akademisyenin katılacağı öğrenildi.
Sempozyumun, Gömeç ve çevresini geçmişi ve bugünüyle tanıtmayı, Gömeç’in sahip olduğu değerlerle ilgili farkındalık sağlanmasını ayrıca bu değerlerin korunarak çağdaş yaklaşımlarla Gömeç vizyonuna katkı sunulmasını amaçladığı belirtildi. Sempozyumda 45 akademik bildiri, 3 sanat sergisi, 15 adet kültürel, sanatsal, gastronomik, sportif içerikli atölye çalışmaları, kültürel miras temalı bisiklet turu, kültür gezisi olmak üzere birçok projelere ve etkinliklere de yer verileceği açıklandı.
Sempozyumun aynı zamanda Balıkesir Üniversitesi’ni Gömeç Belediyesi, Balıkesir Kent Konseyi, Gömeç Kent Konseyi, Adramytteion Araştırmaları, Burhaniye Ticaret Odası, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası, Gömeç Zeytinciler Derneği, Özem’le Yaşam, Akkızhan Otel, ToNe City Otel, Cunda Uygulama Oteli, Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği olmak üzere birçok paydaşı bir araya getireceği belirtildi.
Farklı disiplinlerden çalışmalar bir çatıda buluşacak
Gömeç ve çevre sahasının doğal, tarihi, kültürel değerleri ile sanatsal ögelerini ele alan bilimsel çalışmaların sunumlarla bir çatı altında toplanmasını hedefleyen sempozyuma, Gömeç’in gelecek vizyonuna katkı sunmak ve yön vermek amacındaki farklı disiplinlere ait çalışmaları, üretimleri, uygulama ve modelleri paylaşmak üzere pek çok kişi ve kurum katılacak. Sempozyumda bir taraftan akademik bildirilerin sunumu, bir diğer taraftan ise kültürel, sanatsal ve sportif içerikli atölye çalışmalarının gerçekleştirilmesi, çeşitli projelerin sunulması ve yapılan etkinlikler ile amacına hizmet eden, yoğun bir programla sürmesi planlanıyor.
Zengin etkinlik programı
Sempozyum kapsamında; “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Gömeç”, “Gömeç’te Yerel Kalkınmaya Katkılarıyla Ulusal ve Uluslararası Projeler”, “Kent Ekonomisi, Kırsal Kalkınma ve Turizm”, “Antik Çağdan Yakın Döneme Kültür Varlıkları ve Kimlik”, “Gömeç’in Markalaşma Sürecinde Tecrübeler ve Adımlar”, “Kültürel Miras, Yaşam, Sanat ve Kent Buluşmaları”, “Alternatif Turizm ve Bisiklet”, “Bereketin ve Yeşilin En Güzel Hali Zeytin-Zeytinyağı”, “Farklı Boyutlarıyla Çevre ve Sürdürülebilirlik”, “Destinasyon Yönetimi ve Sürdürülebilirlik” ve “Toplumsal Yönleriyle Gömeç” başlıklı oturumlar düzenlenecek.
“Gömeç Buluşmaları”, “Küresel Sanat Koridorunda Gömeç Durağı”, “Gömeç Kent Eskizleri” başlıklı sergilerin yanı sıra “Gömeç’in Kültürel İzleri”, “Kültürlerarası Sanatsal Bağ Kurma Nesnesi Olarak Telden Ayakkabı Modellemesi: Evrensel Gösterge Üretimi Etkinliği”, “Gömeç’te Kültürel Rota: Fotoğraf ve Kolaj”, “Gömeç’in Kültürel Haritası: Psikocoğrafik Haritalama” ve “GastroArt” gibi sanat atölyeleri de düzenlenecek. Adramyttene Rivierası bisiklet turu ve Gömeç kültür gezisi de etkinlik programında yer alacak.