Kardelen BUĞDAY - ÖZEL HABER

Kurban Bayramı’na son bir gün kala kurban etinin nasıl muhafaza edilmesi tüketilmesi konusunda merak arttı. Hava sıcaklığının da yükselmesiyle vatandaşlar et gibi hızlı bozulabilen gıda ürünlerini hijyenik bir şekilde saklama yöntemlerini aramaya başladı. Bayramda artan gıda zehirlenmeleri yeniden gündem olurken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, konuyla ilgili bilgiler paylaştı.

uğur toprak

Etin yapı itibariyle bozulma riski yüksek bir gıda maddesi olduğunu belirten Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerinde büyük bir rol oynadığına dikkat çekti. “Kesim öncesi ve sonrası gerekli kontrollerin yapılması, kesim ortamında hijyenin sağlanması ve sonrasında etin güvenli yollarla vatandaşlarımıza ulaşması amacıyla her aşamada risklerin kontrol edilmesi son derece önemlidir” diyen Toprak, “Yaz mevsimi nedeniyle kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden hemen buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır” dedi.

buzlukta-et-ne-kadar-dayanir

-18 DERECEDE UZUN SÜRE MUHAFAZA EDİLEBİLİR

Kurban etinin büyüklüğüne göre dayanma süresinin değiştiğini söyleyen Uğur Toprak, etin normal koşullarda buzdolabında 3-4 gün, kıymanın ise 1-2 gün muhafaza edilebileceğini kaydederek, uzun süreli et tüketimi için kurban etlerinin -18 derecede ve derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirtti.

Pe4vb2-IKE-_FFVT4q4RnA

Toprak önerilerini şöyle sıraladı: “Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2 gün) bozulma ve kokuşma görülebileceğinden tüketimi sağlık açısından da risk oluşturacaktır. Bu durumdaki etler kesinlikle tüketilmemelidir.” Kokma belirtilerinin görüldüğü etlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Toprak, “Sakatat mikroorganizma yükü bakımından et ile aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir” ifadelerini kullandı. Etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi, etin merkezi tam olarak pişene kadar ışıl işlemin devam etmesi gerektiğini kaydeden Uğur Toprak, denetim unsuruna da dikkat çekti.

resized_fc4ee-8241c6a1aw657849_04

YETKİLİ KURULUŞLAR BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Güvenli gıda için yetkili tüm kurum ve kuruluşların iş birliği halinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Uğur Toprak, “Bayram boyunca resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, kayıt dışı, kuralsız ve hijyenik olmayan kesimlerin yapılmaması konusunda, tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi önemlidir” sözlerini ekledi.

Editör: Yeni Bakış Author