Bebeklerde burun tıkanıklığı çok rastlanan ve kolaylıkla üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Bebeklerin burun içlerindeki hava yolları dar olduğundan ve sadece burundan nefes aldıklarından, burun tıkanması yaşamak onları çok zor bir durumda bırakır.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nelere Sebep Olur?
Bebeklerde burun tıkanıklığı, ciddiye alınmazsa bir dizi sorun ve hastalık yaratabilir. Örneğin,
- Beslenme olumsuz etkilenir. Çünkü bebek sadece burun yoluyla nefes almaktadır. Burnu tıkalı olduğunda huzursuzlanır, ağlar ve ememez.
- Bebeğinizin uykusu olumsuz etkilenir. Uykuya dalmakta zorluk çeker. Rahat uyuyamaz. Sık sık uyanır. Uykuda soluğunun kesilmesi yani apne riski taşır.
- Bebeklerde burun tıkanıklığı, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi üst solunum yolları hastalıklarının yanı sıra, akciğere ağızda kuru ve kötü havanın dolmasından kaynaklanan alt solunum yolları hastalıklarına da neden olur.
- Fazla hava yutmaya bağlı olarak gaz sancıları oluşabilir.
- Bebeklerde burun tıkanıklığı, tedavi edilmezse uzun vadede kronik hale gelebilir. Bu da yine uzun dönemde diş, çene ve yüz yapısında bozulmalar yaratabilir. Daha uzun vadede ise, kronik oksijen azlığı, kalp ve akciğer sağlığını tehdit eder.
- Kulak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Bebeğin Burun Tıkanıklığı Yaşadığını Nasıl Anlarız?
Bebeklerde burun tıkanıklığı, onlarda şu hareketlerin ortaya çıkmasıyla anlaşılabilir:
- Burundan ses gelmesi
- Uykuya dalmakta zorlanma
- Sık sık ağlama
- Emme zorluğu, emerken bırakma
Bu belirtilerden biri, olağan dışı bir şekilde bebeğinizde görülüyorsa burun tıkanıklığı yaşıyor olabilir. Bebekler sümkürmeyi bilmezler. Bu yüzden burunlarını tıkayan ve rahatsızlık verici mukusu dışarı atamazlar. Bu da onlara bu sıkıntıları verir.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?
Öncelikle bebeğinize sıcak bir banyo yaptırmanızda fayda vardır. Banyo sırasında buruna giren su, burun içindeki mukus kalıntılarını yumuşatır ve temizlik yapmak kolaylaşır. Banyodan sonra yumuşayan mukus kalıntıları bir mendil ya da tülbentle alınabilirse de günümüzde bu işlemi yapmanın modern ve kolay yolu aspiratörlerdir.
Aspiratör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aspiratör yani burun aspiratörleri, pompa şeklinde olanlar ve nefesle çalışanlar olmak üzere iki türlüdürler. Bunların, nefesle çalışanları daha verimli sonuçlar ortaya çıkartır.
Burun aspiratörünün bir ucunu bebeğin burnuna yerleştirilirken, diğer ucunda da temizlik yapacak kişi nefesi yoluyla burun mukusunu çeker. Anlaşılabileceği gibi kullanımı çok kolaydır.
Burun aspiratörlerini çok sık kullanmamanız gerekir. Gereğinden fazla kullanmak tahrişe neden olabilir. Ayrıca temizlik işlemini yaparken hassas olmalısınız. Yoksa burunda ufak kanamalar oluşabilir.
Temizliğe Rağmen Tıkanıklık Devam Ediyorsa
Bebeklerde burun tıkanıklığı, bu bakıma rağmen devam edebilir. Bu halde, serum fizyolojik içeren solüsyonlar damlatmalı, sorun devam ediyorsa burnu serum fizyolojik ile yıkamalısınız. Bundan sonra da yine burun aspiratörleri yardımıyla burnu tıkayan kalıntıları temizleyebilirsiniz.