Sonbahar ve kış ayları geldiğinde özellikle çiçeği burnunda anne ve babaların paniklediği dönemlerin gelip çattığını söylemek yanlış olmaz. Çünkü dünyaya “merhaba” diyen bebeklerimiz, bu aylarda rhinovirüs denilen ve soğuk algınlığına neden olan bazı hastalık sebepleriyle karşı karşıya kalır.

bebeklerde-soguk-alginligi-belirtileri-ve-koruyucu-onlemler-nelerdirbebeklerde-soguk-alginl (2)-1
Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan nezle, bebeklerin küçük bedenlerinde daha çok panik yaratacak etkilere neden oluşturabilir. Bazen fazlasıyla ciddiye alındığından gereksiz korku ve paniğe neden olan, bazen de “soğuk algınlığı canım” denilerek önemsenmeyen soğuk algınlığı veya nezle hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenmek yerinde bir adım olacaktır. 

bebeklerde-soguk-alginligi-belirtileri-ve-koruyucu-onlemler-nelerdirbebeklerde-soguk-alginl (3)

Bebeklerde soğuk algınlığı nedenleri

Konunun uzmanları bebek ve çocuklarda meydana gelen soğuk algınlığına 200 civarında virüsün neden olabileceğini belirtiyor. Hal böyle olunca önce korkutucu bir tablo ortaya çıkıyor ama sakin olmakta fayda var. Çünkü bilinçli anne babaların doğru adımları atması sayesinde uzun sürmeyecek bu hastalık bazen faydalı sonuçlara zemin hazırlayabiliyor. Bunun sebebi ise, bebeklerin bu hastalıkla tanışmasının uygun zaman aralığında geçmesi şartıyla  bağışıklık sistemlerinin bu virüsler karşısında güçlenmesini sağlayabilmesi.Araştırmalara göre bebekler, 1 yaşına kadar olan döneminde yaklaşık 12 kez soğuk algınlığı (nezle) olduğu da konuyla ilgili bilinmesi gereken başka bir detay.

bebeklerde-soguk-alginligi-belirtileri-ve-koruyucu-onlemler-nelerdirbebeklerde-soguk-alginl (1)-1

Bebeklerde soğuk algınlığının belirtileri

Tıp dünyasının semptom adını verdiği belirtilerin dikkatle gözlemlenmesi oldukça önemli. Anne babalara bu konuda önemli bir görev düşüyor. Onların gözlemleri ve belirtileri iyi okuması zamanında gerekli müdahalelerin gerçekleşmesinin önkoşulu.

bebeklerde-soguk-alginligi-belirtileri-ve-koruyucu-onlemler-nelerdirbebeklerde-soguk-alginl (1)
Bebeklerde soğuk algınlığının belirtileri ise genellikle burun akıntısı ve beraberinde tıkanıklık, sürekli hapşırma, yaklaşık 3 gün ve daha uzun sürecek 38.5 civarında ve üstünde seyreden ateş, boğaz ağrısı, üksürük, halsizlik ve gözün etrafındaki kızarıklık hali. 
Bebeklerin dertlerini anlatamadıklarını düşünürsek bu belirtileri gözlemlemek daha önemli bir hale geliyor. Belirtilerin 1 haftayı aşması durumunda mutlaka doktora gitmek gerektiğinin de bilinmesi gerekiyor.

bebeklerde-soguk-alginligi-belirtileri-ve-koruyucu-onlemler-nelerdirbebeklerde-soguk-alginl (3)-1

Bebeklerde soğuk algınlığı süresince anne babaların yapması gerekenler

Bebek, soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsa sütten kesilmemeli. Bu konudaki rutin devam ettirilmeli. Anne sütü her zaman faydalıdır. 
Sıvı tüketiminin artırılması ise bir başka yöntem. Çünkü bebeğin bu süreçte sıvı kaybı yaşaması (dehidrasyon) istenmeyecek ölçüde bir sonuç olur. O nedenle sıvı gıdalarla beslenme şart. Ayrıca soğuk algınlığı, iştahsızlığa yol açacaktır. Bu sebeple bebeğin küçük küçük çorba ve türevi gıdalarla beslenmesinin önemsenmesi gerekiyor. 

bebeklerde-soguk-alginligi-belirtileri-ve-koruyucu-onlemler-nelerdirbebeklerde-soguk-alginl (4)

Bebeklerde soğuk algınlığı belirtilerinden biri olan burun akıntısı önemli görülmesi gereken bir semptom. Akıntının koyu olduğu gözlemleniyorsa burun damlasına başvurulmalı. Özellikle tuzlu burun damlası veya spreyi bu konuda yardımcı olacaktır. Ayrıca burun temizliği de soğuk algınlığı sürecinde önem taşıyan bir adımdır. Burun temizliği konusunda bebeğin rahatsız edilmemesi şartıyla şırınga da önerilen bir yöntem olarak aklınızda bulunsun. Yine burun akıntısına ilişkin bilinmesi gereken başka bir önemli nokta akıntının rengi; eğer akıntı, sarı renkte ise iltihaplanma akla gelmeli. Şeffaf akıntı gözlemleniyorsa bu durum saman nezlesinin belirtisidir. 

Soğuk algınlığı olan bebeğin, solunumunu rahatlatmak için yatağının baş kısmı gözlemlemek kaydıyla yükseltilebilir. Bunlar dışında mentollü kremlerin kullanılması düşünülebilir. 

emziren-annelere-urun-tavsiyeleri-nelerdir-emrizen-annelerin-bebek-sagligi-icin-hangi-urun (1)-1

Bebeklerde soğuk algınlığının tedavisi

Bebeklerde soğuk algınlığı dahil birçok hastalık için ilk başvurulan yöntemlerden biri olan antibiyotiğin kullanılması 2 kez düşünülmesi gereken bir konu. Hatta hastalık beklenenden uzun sürer ve doktora gitmeye karar verilirse bırakın işin uzmanı konuşsun, siz de onu dinleyin.. Çünkü antibiyotik, virüslere yönelik bir silah değildir. Bebeklerde soğuk algınlığı için önerilen bir başka tedavi yöntemi şurup ise ilk altı aydan sonraki evre için önerilebilir. Fakat yine doktorun reçetesi tüm anne babalar için en geçerli yol haritası olmalı.
 

Kaynak: Haber Merkezi