İzmir'in Bergama ilçesindeki Bakırçay Ovası'nda yapılan yüzey araştırmalarında yaklaşık 4 bin 500 yıllık, 4,5 santimetre boyunda bir mermer tanrıça figürü keşfedildi. Tunç Çağı'na ait olduğu değerlendirilen bu idol, o dönemin inanç sisteminin bir parçası olarak görülüyor.
Kazı başkanı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, bu keşfi şu sözlerle değerlendirdi: “Bir höyükte bulduğumuz yaklaşık 4,5 santimetrelik mermer idol (tanrıça heykelciği) bu yılki en önemli buluntu oldu. Aşağı yukarı 4 bin 500 yıllık bir buluntu. Küçük mermer figür bir insanı gösteriyor. Çok detaylı değil ancak biraz modern sanat eseri gibi. Bu idolün Tunç Çağı'na ait kült olduğunu düşünüyoruz. Belki bir tanrıça, o bölgenin kurucusu olabilir. Bunu tam olarak bilmiyoruz ama o dönemdeki insanlar için çok çok önemli olduğunu biliyoruz. Bulduğumuz idol, Truva'dakilere benzer. Bunun için bu ilk buluntu bizim için çok önemli çünkü bu idol bize bu bölgenin etrafından nasıl yüksek bir kültür olduğunu gösterdi. Genelde Batı Anadolu'nun tarih öncesine ait fazla bilgimiz yok. Truva'yı iyi biliyoruz ama bütün Bakırçay Ovası hakkında çok az bilgimiz vardı. Böyle bir buluntu burası için çok önemli hale geldi. Bu idol, bu bölgenin sadece tarım yapılan fakir bir bölge olmadığını, yüksek kültürlü bir alan olduğunu gösteriyor."
Pirson, bu tür buluntuların Batı Anadolu’nun tarih öncesi dönemine dair bilgilerimizi zenginleştirdiğini ve Bakırçay Ovası'nın tarım yapılan fakir bir bölge olmanın ötesinde, gelişmiş bir kültürel merkez olduğunu ifade etti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Güler Ateş ise bu figürün Bergama ve çevresinin bir inanç coğrafyasının parçası olduğunu kanıtladığını belirterek, "Batı Anadolu'da bulunan tipik idollerden bir tanesi. Bizim için önemi Bergama ve çevresinde bugüne kadar böyle idol bulunmamış. O bakımdan çok önemli." dedi.