Bilim ve Teknoloji

Bilim insanları Ay'da dev mağara keşfetti: Geleceğin uzay üssü mü?

Abone Ol

Bilim insanları, Ay'da ilk kez bir mağara keşfettiler. Araştırmacılar, en az 100 metre derinliğinde olan bu mağaranın insanlar için kalıcı bir üs kurmak için uygun bir yer olabileceğini belirttiler.

20-30 yıl içinde Ay çukurlarında yaşanabilir

Bilim insanlarına göre bu mağara, "yeraltında keşfedilmemiş bir dünyada" bulunan muhtemelen yüzlerce mağaradan sadece biri. Uzaya seyahat eden ilk İngiliz astronot Helen Sharman, BBC News'e yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen mağaranın bir üs için uygun bir yer gibi göründüğünü ve insanların 20-30 yıl içinde Ay çukurlarında yaşayabileceğini öne sürdü.

Ancak Sharman, mağaranın derinliği nedeniyle astronotların içeri inmek ve dışarı çıkmak için jet paketleri veya bir asansöre ihtiyaç duyabileceklerini de ekledi. Mağarayı bulmak için İtalya'daki Trento Üniversitesi'nden Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer, Mare Tranquillitatis adı verilen bir kayalık düzlükteki bir çukurun açıklığına radar kullanarak ulaştılar.

Mağara, Apollo 11'in 1969'da indiği yer olan Ay'ın yüzeyinde dikey ve sarkan duvarlara sahip bir tavan penceresi ve yeraltında daha da uzanabilecek eğimli bir zeminle karakterizedir. Profesör Carrer, "Sonuçta Dünya'da yaşam mağaralarda başladı, bu yüzden insanların Ay'daki mağaralarda yaşaması mantıklı" dedi.

50 yıl önce fark edildi

Mağara henüz tam olarak keşfedilmedi ancak araştırmacılar, haritasını çıkarmak için radar, kameralar ve hatta robotların kullanılabilmesini umuyorlar. Ay'da mağaraların varlığı ilk kez bilim insanları tarafından yaklaşık 50 yıl önce fark edildi ve daha sonra 2010 yılında Lunar Reconnaissance Orbiter adlı görevdeki bir kamera, mağara girişi olabileceği düşünülen çukurların fotoğraflarını çekti. Ancak araştırmacılar, mağaraların ne kadar derin olabileceğini veya çöküp çökmeyeceğini henüz tam olarak bilmiyorlar.