Gözlerimizi neden kırparız? Bu esrarengiz eylemin sebepleri üzerine merak devam ederken, bilim dünyası yeni bir araştırma ile konuyu aydınlatıyor. Vatandaşlar ve bilim insanları, göz kırpmanın sırrını çözmek için bir araya geliyor. İşte detaylar...
Gözlerimizi kırpmanın sebebi nedir?
Göz kırpmanın, sadece nemlendirme işleviyle sınırlı olmadığı ve beynin görsel bilgiyi işlemedeki önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.
Önceki araştırmalar, bu yaygın hareketin gözün yüzeyini nemli tutmak ve toz gibi maddeleri uzaklaştırmak amacıyla yapıldığını belirtmişti. Ancak son çalışmalar, göz kırpmanın dikkatin sürdürülmesinde ve görsel bilginin işlenmesinde önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmacılar, göz kapandığı anda beynin görsel bilgiyi daha yavaş işlemeye başladığını öne sürdüler.
Rochester Üniversitesi Bilişsel ve Beyin Bilimleri Departmanı'ndan araştırmacılar, göz kırpmanın görüş keskinliğini korumada önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Bir testte, farklı kontrastlardaki görsellere bakan katılımcıların gözlerindeki değişimler izlendi. Araştırmacılar, göz kırpmanın büyük ve yavaş değişen desenleri daha iyi fark etmeyi sağladığını buldu.
Yapılan gözlem ve ölçümler, göz kırpmalarının retinaya çarpan ışığın yoğunluğunu düzenleyerek görsel sinyalin gücünü artırdığını gösterdi. Bu durum, gözlerin açık ve odaklanmış olduğu zamanlarda oluşan görsel sinyallerden farklı bir tür oluşturuyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, göz kırpmanın sinyal gücünü artırarak keskinliği koruduğu ve beynin sürekli gelen görsel bilgi akışını işlemesine yardımcı olduğu belirtiliyor.
Araştırmanın başyazarı Bin Yang, göz kırpmalarının görsel işlemeyi kesintiye uğratmak yerine iyileştirdiğini ve uyarıcıya maruz kalmanın yol açtığı kayıpları telafi ettiğini vurguluyor.