“Bir dakika kuralı”

Abone Ol

Büyüdüğünde yatağı toplamanın ya da kıyafetlerini daha sonra kullanacaksan dolaba koymanın ne kadar önemli olduğunu hiç anlamadığın oldu mu? Sıkıcı ev işleri yapmaktansa eğlenceli bir şeyler yapmayı tercih eden bir çocuk için bu, zaman kaybı gibi gelir. O yaşlarda haksız da sayılmazlar.

Zamanla, düzenli bir alana sığamayan dağınıklığın suçunu yaratıcı ruhuna atmaya başlayanlardan mısın? “Organize kaos” kulağa hem eğlenceli hem de daha mantıklı gelen bir cümle. Bu durum seni rahatsız etmedi ve muhtemelen de rahatsız etmeyecekti. Ancak zaman ilerledikçe hayatında daha fazla yapıya ihtiyacın olduğunu fark ettin, belki de edemedin! En küçük eylemlerin en büyük dalgalanma etkisini yaratabileceğine kuvvetle inananlar için mümkün olduğunca küçük başlamaya karar vermek önemlidir. Bugün, bu tek uygulamaya bağlı kalmanın kendi üzerinde en belirgin etkiye sahip olduğunu güvenle doğrulayabilirsin.

“Bir dakikadan az sürerse hemen yapın.”

Konu çoğumuzun bildiği gibi “Bir Dakika Kuralı.” Hayatınızı değiştirmenin basit ama etkili bir yolunu bulabileceğiniz en yakın nokta budur. 60 saniyeden az zamanınızı alır ancak sonuçlar muhteşemdir.

Bunun hiçbir ayrıntısı, hiçbir gizli içeriği, hiçbir hilesi yok. Oldukça basit ve anlaşılır. Küçük görevlerle ilgili temel sorun can sıkıcı olmalarıdır. Ve bunları yapmak için ne kadar uzun süre beklerseniz, o kadar sinir bozucu olurlar. Zaman geçtikçe en küçük görev bile büyük bir mesele gibi gelmeye başlar. Birkaç saniye içinde yapılabilecek şeyler artık zor bir iş gibi geliyor. Hayatı kolaylaştırır. Düşün, kim bilir nereye asılmak yerine, her ayrıntının yerli yerine oturduğu ve diğerleriyle birlikte hareket ettiği bir saat mekanizması hayal edin. Aynı şey hayatınızda da olur; küçük parçaları düzene koymaya başlarsınız. Ve küçük parçalar büyük resmi yaratır. Gelecekte kendinize zaman kazandırırsınız. On saniye burada, yirmi saniye orada; eninde sonunda bunlar, bir noktada yapmak zorunda kalacağınız saatlerce süren ev işlerine dönüşecek. Yeni alışkanlık başlangıçta olduğundan daha zorlu gelebilir, ancak edinilmesi kolay bir alışkanlıktır ve her saniyeye değer.

Nasıl yardımcı oluyor?

Bu küçük değişiklik alışkanlıklarını değiştirecek. Kendini her zaman dağınık bir insan olarak düşünebilirsin ve kaosun çevreni yönetmesine izin vermiş te olabilirsin. Dikkatin kolayca dağılıyor ve zihnin birkaç saniye içinde bir şeyden diğerine mi atlıyordu?

Senin için en önemli değişiklik bu kuralın eylemlerine daha fazla yapı kazandırmasıydı. Alışkanlıktan dolayı düşüncesizce hareket etmek yerine neyi, neden yaptığının farkına varmaya başlayacaksın. Kendini yatağı toplamak gibi küçük işler yapmaya zorlamak, kendi hayatının kontrolünün elinde olduğunu hissetmeni sağlayacak.Zamanla bu kural alışkanlığa dönüşür. Davranışınızı yeni bir kalıpla değiştirirsiniz ve sonunda bunu otomatik olarak yapmaya başlarsınız. Çoğu görev birkaç saniyeden kısa sürse de büyük miktarda irade gücü gerektirir. Bu güç inanın yazıldığı kadar kolay bir şey değildir!

İşte “Bir Dakika Kuralı”nın kullananlara tam olarak nasıl yardımcı olduğu. Bu değişiklik size aşağıdaki özellikleri kazandırabilir: Hayatı basitleştirin, daha iyi kontrol elde edin, daha odaklı olun, motivasyonu artırın, ivme kazanın, daha az sinirlen, daha iyi alışkanlıklar yaratın. Her türlü görev “Bir Dakika” kategorisine girer: Bulaşık yıkamak, yatağı toplamak, bir mesaja veya e-postaya cevap vermek, kıyafetleri kaldırmak, eşyaları yerine koymak, küçük hataları düzeltmek, faturaları ödemek ve çok daha fazlası. Sanırım söylemek istediğim konusunda bir yere geldik.

Dezavantajı

Bu yaklaşım ilk başta yapılandırılmamış gibi görünebilir ve sizi yoldan çıkarabilir. Görevinizi tamamlama yolunda her küçük hatayı düzeltmeyi bırakırsanız, asıl amacınıza asla ulaşamayabilirsiniz. Önemli olan bu küçük görevlerin birikmesine izin vermemek. İki gün sonra nihayet bu görevi halletmeye karar verdiğinizde çözüm bulmaktan ziyade önleyici bir tedbir olarak daha iyi sonuç verir.

Bir adım daha ileri gidin

Yeni bir alışkanlık edinmek istiyorsanız veya aklınızda büyük bir hedef varsa ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız “Bir Dakika Kuralı”, başlamak için iyi bir yerdir. Sadece bir dakika ile başlayabilirsiniz. Evet, bu kadar basit. Küçük ısırık büyüklüğündeki eylemler ivme yaratmaya ve başlangıçtaki başlama isteksizliğini kırmaya yardımcı olur. Zamanla süreyi artırabilir, daha büyük görevleri üstlenebilir ve hedefinize doğru ilerleyebilirsiniz.

Şimdi bu konuştuklarımız, sanırım eskisi kadar korkutucu ve yapılamaz görünmüyor.