İzmir'in Bornova ilçesinde faaliyet gösteren iş insanı Can Şafak Uzsoy (58), sahibi olduğu kimya fabrikasında, sokakta terk edilmiş, yaralı, felçli ya da şiddet görmüş 36 köpek ve 7 kediye ev sahipliği yapıyor. Uzsoy, hayvanlara olan sevgisi ve empatisiyle, bu can dostlarına adeta yeni bir hayat sunuyor. Uzsoy, "Biz bu kadar küçük ölçekli bir şirkette, bu kadar can dostuna bakabiliyorsak, birçok kurum ve kuruluş da en az bir kedi veya köpeğe ekstra masrafa girmeden bakabilir. Tabii bu sevgi işi, empati işi" diyerek topluma önemli bir mesaj veriyor.

Çocukluk Hayvan Sevgisiyle Geçti

Can Şafak Uzsoy, hayvansever bir ailede büyüdü ve çocukluğunu 3 kedi ve 2 köpekle geçirdi. Bu sevgi dolu çocukluk, hayatının ilerleyen dönemlerinde de devam etti. Bugün ise, Uzsoy’un himayesi altında 36 köpek ve 7 kedi bulunuyor. Bu hayvanların birçoğu, sokakta zor durumda olan ya da sahipleri tarafından terk edilen can dostları. Uzsoy, fabrikasının kapılarını bu hayvanlara açarak onlara yalnızca barınacak bir yer sunmakla kalmıyor, aynı zamanda çalışanlarıyla birlikte sevgi ve ilgilerini de eksik etmiyor. Bu sayede hayvanlar, yaşadıkları zorlukları geride bırakıyor ve fabrikada özgürce dolaşıp huzurlu bir yaşam sürüyorlar.

“Her Birinin Ayrı Hikayesi Var”

Uzsoy, bu can dostlarının hepsinin farklı ve dramatik bir hikayeye sahip olduğunu anlatıyor. Mesela "Paşa" isimli kangal köpeği, gençlik hastalığı yüzünden terk edilmiş ve Uzsoy tarafından sahiplenilmiş. Paşa’nın arka ayakları tutmuyordu, ancak uzun ve pahalı fizik tedavi süreci sonunda iyileşti. Bir başka örnek ise "Güçlü" isimli köpek, felç geçirip sadece başını oynatabiliyordu. Uzun süren tedavi sayesinde yeniden yürüyebilir hale geldi. "Şeker" isimli köpek ise eski sahibi tarafından üzerine kaynar su dökülerek şiddet görmüş. Şeker, hâlâ yabancılardan korkuyor, ancak Uzsoy ve çalışanlarıyla oldukça mutlu. Uzsoy, bu köpeklerin ve kedilerin travmalarını geride bıraktığını ve burada rehabilite olduklarını vurguluyor.

Hayvan Sevgisini Yayma Çabası

Fabrikasında çalışanlarıyla birlikte vakit geçiren hayvanların, bu şekilde rehabilitasyon süreçlerinin hızlandığını belirten Uzsoy, hayvan sevgisinin sadece bakım yapmakla sınırlı olmadığını, insanlara da bu sevgiyi aşıladıklarını söylüyor. "Onları cehennemden alıp, cennete getirdik. Burada mutlu, mesut yaşıyorlar. Onlar personelimizden, çalışanlarımız da can dostlarımızla birlikte olmaktan çok mutlu. Kedi, köpek, insan hep beraber iç içeyiz. Koltukların üstünde, masanın üstünde, fotokopi makinesinin üstünde dolaşıyorlar ve yatıyorlar. Bazen bazı müşterilerimiz, şaşırabiliyor. Sonra çoluk çocuk gelip buradaki hayvanları ziyaret edip seviyorlar. Birçok kişiye hayvan sevgisine aşılamış olduk" diyor.

"Sevmeyebilirsin Ama Engellemeyin"

Uzsoy, bu kadar çok hayvana bakmanın maddi olarak büyük bir yük getirdiğini kabul etse de, bunu sevgiyle yapmanın her şeye değer olduğunu ifade ediyor. "Maddi olarak ciddi yük. Ama değer. Yeter ki gücümüz olsun. En çok korktuğum bir gün bunlara bakamayacak duruma gelmek. Veterinerlerin en iyi müşterisiyiz. Ama her şeye değer. Bir ara 16 köpeğimiz vardı. Yeter artık daha fazla hayvanın bakımını üstlenmeyelim diye düşündüm. Ama bugün 36 köpeğimiz oldu. Çünkü muhtaç olan bir hayvanı görmemezlikten gelemiyorum. Alıyorum, getiriyorum, iyileştiriyorum. Ayrıca birçok sokak hayvanını da sahiplendirdik. 100-150 hayvanı sahiplendirmişimdir. Hala o kişilerle kontak halindeyiz. Burada vermeye çalıştığım mesaj şu; biz bu kadar küçük ölçekli bir şirkette, 36 köpek ve 7 kediye bakabiliyorsak birçok kurum ve kuruluş en az bir kedi veya köpeğe ekstra masrafa girmeden bakabilir. Tabii bu sevgi işi, empati işi. Bir de şunu söylemek istiyorum. Beslemeyebilirsin, sevmeyebilirsin ama besleyenlere engel olma ve hayvana da zarar verme"

Pozitif Enerji Veriyorlar

Fabrika çalışanları da bu can dostlarıyla birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyuyor. 7 yıldır fabrikada çalışan Yunus Emre Bayram, hayvanlarla iç içe olmanın kendilerine enerji verdiğini ve iş stresini unutturduğunu belirtiyor. 25 yıldır çalışan İknur Kula ise, hayvanların yoğun çalışma temposu içerisinde onlara pozitif enerji yüklediğini söylüyor ve "Onlarla çok mutluyuz" diye ekliyor.

Can Şafak Uzsoy ve çalışanları, sokaktan kurtardıkları hayvanları kısırlaştırarak kontrolsüz üremenin önüne geçmeyi de ihmal etmiyor. Hem fabrikada hem de toplumda hayvan sevgisini yayma konusunda önemli bir rol oynayan Uzsoy, can dostlarına gösterdiği sevgi ve empatiyle birçok insana ilham veriyor.

Kaynak: DHA