Göcek, Fethiye Körfezi içerisinde, doyum olmaz masmavi deniz ile yemyeşil orman dokusunun bütünleştiği, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin buluşma noktası. Türkiye’de mavi yolculuk denildiğinde akla gelen ilk yerlerden olan kasaba, büyük şehirden kaçıp da maviye kavuşmaya gelenlerin huzur noktası kasabada sakin bir yaşantı hâkim.
Göcek, körfezin en korunaklı yerlerinde, sırtını ormanla kaplı yüksek yeşil dağlara, yüzünü içerisinde inci tanesi gibi dizilmiş adaların serpiştiği maviye çevirmiş. Yeşil ve mavi arasında kalan kıyı kesimine kurulu kasabanın iki katlı evleri doğayla ve kendisiyle uyum içerisinde. Alaçatı, Bodrum gibi popüler yerlerin aksine tüketim kültürü daha az.
Gözalıcı Mavilik: Göcek Gezi Rehberi
Göcek, doksanlı yıllarda mütevazı bir yat limanı olan kendi halinde bir köydü. 2000’lerin başında özellikle ekonomi ve turizmin canlanmasıyla, köye eklenen çok sayıda yeni yerleşim ve iş bölgesi ile genişleyip küçük bir kasaba haline geldi.
Denize, yelkenli ve yatlara ilgisi olan kesim arasında 1980’li yıllardan bu yana popüler olan Göcek, Akdeniz kıyılarında en çok tercih edilen mavi yolculuk başlangıç rotalarından. Ekonomisi yat, tekne ve marina işletmesine dayanan Göcek, bu özelliği ile günübirlik turizm faaliyetlerine mesafeli yaklaşan bir yer.
Geçmişinde Hyparna ve Kamche adlarıyla anılan Göcek, Karia ve Lykia medeniyetlerinin sınırını belirlemiş. Likya uygarlığının iki gelişmiş kenti Telmessos (Fethiye) ve Kaunos (Dalyan) arasında yer alan kıyı yerleşimi Göcek, tarihi ve doğal zenginlikler açısından oldukça şanslı bir yerde kurulu.
Likya Döneminden günümüze ulaşan kaya mezarları, anıt mezarlar ve hamam yapıları Göcek’in tarihi geçmişinin yansımaları. Göcek açıklarında bulunan Tersane Adası, antik dönem kalıntıları ile öne çıkıyor. Mitolojide yer alan Ikarus ve Daidalos efsanelerinin de Göcek’te geçtiği düşünülüyor. Göcek, ilk ismi olan Daidala’yı (Daydala) da bu mitolojik öyküden alıyor.
GÖCEK’E NASIL GİDİLİR
Göcek, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir mahalle. Muğla büyükşehir belediyesi statüsüne alınmadan önce belde belediyesine sahip olan Göcek, bu düzenlemeden sonra Fethiye’ye mahalle olarak bağlandı.
Dalaman ile Fethiye’nin ortasında yer alan Göcek’e hava yoluyla ulaşım için Dalaman Havalimanı kullanılıyor. Dalaman Havalimanı, Göcek’e 20 km uzaklıkta. İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa havalimanlarından düzenli seferlerin gerçekleştirildiği Dalaman Havalimanı’nın yurt dışında da birçok şehirle direkt bağlantısı var.
Dalaman Havalimanından Göcek özel araçla 25 dakika sürüyor. Havalimanından Fethiye’ye giden HAVAŞ otobüsleri, taksi, transfer hizmeti alarak ya da araç kiralayarak Göcek’e ulaşabilirsiniz.
Fethiye güzergahında yer alan Göcek’e Türkiye’nin farklı şehirlerinden Fethiye yönüne giden şehirlerarası otobüslerle gidilebiliyor. Birçok firma yaz aylarında talebe göre Göcek’e uğruyor. Göcek’e uğramayan otobüsler Dalaman ya da Fethiye’de yolcu indiriyor. Her iki ilçeden de Göcek’e düzenli ulaşım var.
İzmir’den Göcek’e özel araçla ulaşım: İzmir’e 308 km uzaklıkta olan Göcek’e İzmir’den özel araçla ulaşmak için İzmir-Aydın Otoyolu’nu kullandıktan sonra Muğla, Akyaka, Köyceğiz, Ortaca güzergahını takip ederek Fethiye yönünde ilerleniyor. Özel araçla bu yolculuk 4 saat sürüyor.
İstanbul’dan Göcek’e özel araçla ulaşım: İstanbul-Göcek arasındaki mesafe 708 km. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü ile kısalan yol özel araçla İstanbul’dan Göcek’e gitmek isteyenlerin hayatını kolaylaştırdı. Osmangazi Köprüsü, Balıkesir, Akhisar, İzmir, Aydın, Muğla rotasını izleyerek Fethiye güzergahı üzerinde yer alan Göcek’e gidilebiliyor. Özel araçla bu mesafe 9 saat sürüyor.
Ankara’dan Göcek’e özel araçla ulaşım: Ankara-Göcek arasındaki mesafe 642 km. Ankara’dan Sivrihisar, Emirdağ, Bolvadin, Keçiborlu, Burdur, Fethiye rotasını izleyerek özel araçla 8 saatte Göcek’e ulaşılıyor.
Göcek Gezilecek Yerler
Göcek küçücük bir kasaba. Çarşı merkezini gezmeniz boydan boya 15 dk sürmez. Çarşı içerisinde geçen caddeyle sahilden geçen caddeyi yürüyeyim deseniz yarım saat. Güzelliği de bunda işte. Minik, her şeyin derli toplu olduğu, yürümesi keyifli nefis bir kasaba. Akşamları boydan boya turlayın. D-Resort’tan Port Azure Marina’ya kadar yürüyüş yapabilirsiniz.
İlk defa geliyorsanız muhakkak tekne turuna çıkın. Göcek adaları bir çok açıdan dünyanın en iyi tekne tur lokasyonlarından biri. Gürültüsüz, müziksiz olanını seçin. Uzun yıllardır paylaşımlı turlara Göcek’te katılmadım, muhtemelen hepsi de müziksizdir. Hepsinin de rotası benzer, gidilecek koylar enfes. Dileyenler için özel tekneler kordonda sizi bekliyor.
Göcekliler merkezde denize girmezler. Çok isteyeniniz olursa, Rixos Premium Göcek hizasındaki sahilden denize girebilir. Ama benim tavsiyemi isterseniz İnlice veya Günlüklü koyuna gidin. Arabanız varsa Katrancı veya Günlüklü koyları da nefistir. Bütçe sıkıntınız yoksa Göcek Adasına gidin. Hepsi de güzeldir.
Arabanız varsa gezilecek yerler açısından şanslısınız. Göcek’te kalıp, 1 saat uzaklıktaki yerleri gidip gezeyim derseniz en az 1 hafta ayırmanız gerek. Gezilecek yerleri bazıları, kendi başlarına en az 3-4 gün zaman ayırmanızı hak edecek kader zengin ve görülecek yerler açısın çeşitlilik sunuyor. Her yer bir defada göreyim demek yerine gittiğiniz yerde en uzun kalıp yakın çevreyi iyi tanıyıp keyif almanız benim önerim.
Göcek Çarşısı
Göcek, küçük bir kasaba .Her geçen yıl, güzelliğini görüp, havasından tadanlar her sene gelmeye hatta buraya yerleşmeye başlayınca kalabalıklaştı.
Birçok tatil beldesinde olduğu gibi Göcek’te de kamu kurumları, bankalar, dükkanlar, restoran ve kafelerin sıralandığı bir ana cadde var. Devamında Turgut Özal Caddesi ile birleşen Göcek Çarşı Yolu Caddesi, Göcek’in kalbinin attığı merkez. Küçük çakıl taşlarının döşendiği sokaklarında iki katlı dükkanlar sıralanıyor. Yaz aylarında hareketlense de genelde yormayan sakin bir havası var.
Çarşıdaki şile bezi ve ketenden yapılma tekstil ürünlerinin satıldığı butikler ilginizi çekebilir. Seramikten yapılmış otantik ve özgün figürlü hediyelik eşya dükkanlarına da uğrayın. Çarşının restoran ve kafeleri de çok nezih. Yerelden dünya mutfağına kadar geniş bir yelpazeye sahip menülerinde her damağa uygun lezzetler bulmak mümkün. Yeni nesil tasarım kafeler de açılıyor.
Çarşıdan sahile inen palmiyeli yoldan geçip yatların olduğu kordonda yürüyün. Özellikle gün batımı saatlerinde sahil daha da güzel oluyor. Akşam saatleri Göcek çarşının ve sahilin hareketi, enerjisini hissetmek için iyi bir zaman.
Bu şirin kasabayı ziyaret eden herkesin en az bir kez yolunun düştüğü caddede alışveriş yapın, kafelerde dinlenin Göcek’te yerel yaşam atmosferini yakından görün.
Göcek Adası
Göcek Adası, Göcek merkeze en yakın plaj. Denizi tertemiz ve dinginlik veren bir doğası var. Ağaçlar denize değecek kadar yakın. Merkeze yakın olduğu için yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor. Belediye marinadan saatte bir kalkan motor teknelerle 15 dakikada Göcek Adasına ulaşılıyor.
Yöreye özgü bir ağaç türü olan Günlük ve çam ağaçlarıyla kaplı adada özel bir işletme hizmet veriyor. Giriş ücreti kişi başı 250 TL ve buna şezlong, şemsiye ve havlu dahil. Beach kısmı 19.00 a kadar hizmet veriyor. Restoran kısmı devam ediyor. Denizi taşlık ve kayalık yanınızda deniz ayakkabı veya terliği olması iyi fikir. Deniz kestanesi de olabileceğinden dikkatli olun.
Dalmayı seviyorsanız şnorkel ve deniz gözlüğünüzü de unutmayın. Adada kamp da yapabiliyorsunuz. Tekne turlarından hoşlanmıyorsanız Göcek Adası iyi bir alternatif.
İnlice Plajı
İnlice Halk Plajı, Göcek ana karasında yer alan ve denize girebileceğiniz en yakın plaj. Göcek içinde olduğunu düşünmeyin, Fethiye yönünde 6 km gitmeniz gerekecek. Aracınız yoksa Göcek Belediye binasının önünden hareket eden dolmuş ya da otobüslerle gidiliyor. Denizi ve kumsala kadar inen yemyeşil ormanıyla plaj deniz, kum, güneş tatili için hoş bir atmosfere sahip.
Nerdeyse siyaha çalan 800 m uzunluğundaki kumluk plajda ihtiyaç duyabileceğiniz duş, tuvalet ve kafeterya gibi hizmetler mevcuttu. Şezlong, şemsiye, duş, soyunma kabini gibi hizmetler de vardı. Üstelik yeme içme dışarıya göre uygundu. Ancak Fethiye Belediyesi ihaleyi alamadığından öylece kalmış. Hepsi kapalı.
Girişi ücretsiz, ancak araçla girişten ücret alınıyordu. Aracınızla gidiyorsanız kendi şemsiyenizi, varsa katlanır sandalyenizi yanınıza alın. Çam ormanlarının bittiği yerde, gölgelik ağaç diplerinden birine kurulun. Kalabalık olmuyor. İçerisi yer yer taşlık olan denizi gayet güzel. Denizi hızlıca derinleşiyor. Keyfinize bakın.
Deadala Kaya Mezarı
Daidala (İnlice Asarı) veya diğer adıyla Deadala, Fethiye-Gocek arasında, Fethiye’nin 29 km. uzağındaki İnlice köyünün kuzeyindeki tepe üzerinde yer alan antik bir yerleşim. Luwi dilinde çam ormanlığı anlamına geldiği söylenen Daidala hakkında çok az bilgiye sahibiz. Strabon, Daidala’dan Karia ile Lykia arasındaki sınırı belirleyen şehir olarak söz etmiş.
Fethiye’nin yaklaşık 20 km batısında ve Göcek’in 7 km doğusunda, İnlice’nin yakınlardaki dağınık yerleşim yerinde ortaya çıkarılmış. Tepenin yakınlarına doğru, yamaca oyulmuş bir grup kaya mezarı daha var. Tarihsel kayıtlarda buranın Daidala Antik Kentinin sınırını gösterdiği geçiyor.
Ulaşmak için biraz ter dökmek gerekiyor. İnlice Asarı olarak biliniyor. Akropolün üç yanı yontma taştan örülmüş duvarlarla çevrili. Kayalara oyulmuş basamaklarla çıkılan zirvede küçük bir burç var. Ev temelleri, sarnıç ve şehir kalıntıları görülebilir. Tipik Likya tarzı kaya mezarları görmeye değer.
Fethiye-Muğla karayolu kenarında küçük bir yamaca oyulmuş dorik bir mezar var. Üç basamakla çıkılıyor. Hemen yol kenarında olduğu için ziyaret edebilirsiniz. Orman tarafında nerdeyse yutulmuş gibi olduğundan fark etmesi zor. Göcek’ten İnlice koyuna giderken sol şeritte kalıyor.
DAİDALA EFSANESİ
Tanrıların en büyüğü Zeus’un başkalarına aşık olduğu haberleri kulağına gelen Tanrıça Hera, Zeus’un zamparalıklarına dayanamayıp, tanrıların yaşadığı Olimpos Dağının tepesindeki evini ter ederek Daidala’ya gelmiş. Uzun süre Hera’da ayrı kalmaya dayanamayan Zeus bir kurnazlık yapmış. Bütün ölümsüz tanrılara ve insanlara, yeniden evleneceğini ilan etmiş.
Zeus, en yetenekli heykeltıraşları, dokumacıları ve ustalarını çağırmış ve kendisine güzel bir kadın heykeli yapıp süslemelerini istemiş. Düğün hazırlıkları sürerken haber yayılmış. Tanrı Zeus, düğün gününü ilan etmiş. Dilden dile yayılan Zeus’un evleneceği dünyalar güzelini görmek için tüm ülkeler düğüne gitmiş.
Düğün başlamış ve şarkılar eşliğinde düğün alayı geçmeye başlamış. Büyük bir öfkeyle düğüne gelip geline yaklaşan Hera, karşısında gördüğü büyüleyici güzellikte kendini görmüş. Sonra kahkahalar atıp gülmeye başlamış. Karşısında meşe ağacından yapılma kadını gören Hera’nın tüm öfkesi geçmiş ve kadını fırlatıp gelin tahtına kendisi oturmuş.
Düğün devam etmiş, tüm Likya halkı sevinçle kucaklaşmışlar. Tanrı Zeus ile karısı Hera barışmış ve işte bu günün hatırına Diadala Şenliği kutlanmaya başlamış.
D-Marin Göcek
D-Marin Göcek, Göcek’in ve Güney Ege’nin en seçkin marinalarından. Marinanın en önemli özelliği özel koruma bölgesi içerisinde çevreye duyarlı bir tesis oluşu. Marinanın arkasında kalan tepe ve çevresi çam ağaçlarıyla kaplı, ormanın içindeymiş hissi veriyor. Şık bistro ve restoranlarıyla kaliteli zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktası.
D-Marin Göcek içerisinde yer alan D-Marin Resort modern mimarisi, mavi-beyaz renkli deniz manzaralı şık süitleri, dünya mutfağından tatlar bulabileceğiniz restoranlarıyla kendini ayrıcalıklı hissetmek isteyenler için iyi bir seçim. Özellikle Q Lounge’un konumu, tasarımı çok özel.
Mısır’dan getirilen özel kumlu plajı, çam ormanlarının içerisindeki konaklama tesisleri, alışveriş alanı ve 380 yat bağlama kapasitesine sahip marinasıyla rüya gibi bir yer. Gün batarken denizin üzerinde süzülen beyaz tekneleri izleyin, tablolardan çıkmış gibi duran manzaralar tam fotoğraflık.
D-Marin’in hemen yanı başında yer alan Blue Point Plajı, Göcek merkezde denize girebileceğiniz tek plaj. Bembeyaz ince kumsalı D-Marin’in devamındaki D-Marin Restoranın hemen yanından başlıyor. Kumsalın bir bölümü tik ağacından yapılmış platformlardan oluşuyor. Temiz ve dalgasız suları çam ağaçlarının birkaç metre ötesinde, ormanla iç içeymişsiniz hissi veriyor.
Yüzerken çaprazınızda kalan Göcek Adası manzarası harikulade. Ormanın reçine kokusuyla denizden gelen iyot birbirine karışıyor. Denize doğru eğilen ağaçlar doğal bir gölge oluşturuyor.
Göcek Tekne Turları
Göcek tekne turları ile Göcek sahilleri, koyları, adalarını gezmek paha biçilmez bir keyif. Yaz tatillerinin vazgeçilmezi tekne turları olunca ilk akla gelen yerlerden biri, dünyanın en güzel koylarına sahip biri olan Göcek. Güney Ege ve Akdeniz sularındaki rotalara en kolay çıkış yapılabilen yerlerden biri olan Göcek yat turizminin en gözde noktalarından.
Türkiye’nin en güzel koylarına sahip bölgesi Göcek’te günlük tekne turları özel ya da 40 ile 100 kişilik teknelerle yapılıyor. Turların birçoğu sabah 10.30’da başlıyor akşam 18.30’da sona eriyor. Öğle yemeği, içecek ve meyve ikramının yapıldığı Göcek tekne turları kapsamında Fethiye Körfezi’ndeki adalar ziyaret ediliyor ve 5 yerde yüzme molası veriliyor.
12 Adalar Tekne Turları, Göcek civarındaki koyları gezmek isteyenlerin tercih ettiği, Göcek’in en popüler tekne turu. Göcek 12 Adalar Tekne Turunun rotasında Göcek gezilecek yerler listesinde söz ettiğim Yassıca Adaları, Tersane Adası, Kleopatra Koyu, Bedri Rahmi Koyu ve Domuz Adası bulunuyor.
Tekne turu kalabalığından hazzetmiyorsanız özel tekne kiralayabilirsiniz. Rotayı ve gezeceğiniz süreyi kaptanla birlikte kendiniz belirliyorsunuz.
Bedri Rahmi Koyu
Bedri Rahmi Koyu, Yatçıların en çok tercih ettiği koylardan biri. Göcek’e 17 km uzaklıkta bulunan koy, Dalaman sınırlarında yer alıyor. Koy, Mavi yolculuğun ilk gezginlerinden ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun mavi yolculuk sırasında bir kaya üzerine yaptığı resimden ismini almış. Sanatçı Azra Erhat’ın çakıl taşlarından yaptığı uçurtma mozaiği de hâlâ canlı bir şekilde duruyor.
Yemyeşil tepelerin sarmaladığı masmavi deniziyle Bedri Rahmi Koyu’na hem karadan hem de denizden ulaşım var. Karşısındaki Zeyno Koyundaki kaya mezarlarını da görmeye çalışın. Hemen yakınındaki Kapı ve Hamam koyları ise söylentiye göre Kleopatra’yı, Julius Sezar ve Marcus Antonious’u ağırlamış.
Domuz Adası
Göcek açıklarında, beldeye 12 km uzaklıkta, Dalaman sınırlarında bulunan Domuz Adası, ismini geçmişte adada bulunan yaban domuzlarından alıyor. Bir dönem adada yaşadığı düşünülen prens nedeniyle Prens, Sedat Simavi’ye satıldıktan sonra Hürriyet, gibi isimlerle de anılan ada çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı. Göcek ana karasından denize doğru uzanan Kapıdağ yarımadasına en yakın ada da burası.
Mavi yolculuk turlarının rotasında yer alan adanın Panço Koyu berrak ve sımsıcak denizi ile yüzme ve dalış sevenlerin tercih ettiği bir bölge. Domuz ile Tersane adaları arasında kalan bölgedeki Lykia ya da Roma dönemi harabelerinin sadece bir metre üzerinde yüzmek, Göcek’in sunduğu keyifler arasında.
Tersane Adası
Tersane Adası, Göcek Körfezinin en büyük adası Adını Osmanlı Döneminde kullanılan eski bir tersaneden alıyor. I. Dünya savaşından sonra mübadele döneminde boşaltılmış olan bir Rum köyünün de yerleşim yeriydi. Adanın merkezinin olduğu bölüme derin bir kanaldan geçilerek ulaşılıyor.
Tersane Koyu olarak da bilinen bu bölüm tekne turları ve mavi yolculuklarda gecelemek ve yüzme molası vermek için kullanılıyor. Tersane ve gözlem kulesinin kalıntıları halen duruyor, adayı dolaşırken görebilirsiniz. Balıkçıların yaz ve kış limanı olarak adlandırdığı iki korunaklı koy var ziyaretçiler daha çok bu iki koyda yüzüyor.
Günlüklü Koyu
Günlüklü Koyu, Göcek-Fethiye karayolu üzerinde yer alıyor. Göcek’ten Fethiye doğru giderseniz 10 km sonra tabelasını görürsünüz. Adını, Sığla olarak da bilinen, daha çok ilaç ve parfüm yapımında kullanılan Günlük Ağaçlarından alıyor. Bu ağaçları ülkemizde sadece Marmaris, Dalyan ve Fethiye arasındaki bölgede görebiliyorsunuz.
Günlüklü Koyunda kamp yapanlar, özellikle gün doğumu ve gün batımında koyu sarmalayan nefis kokunun bu ağaçlardan yayıldığını söylüyor. Çadır veya karavan turizmi için de enfes bir yer olan koyun denizi, iyi yüzme bilmeyenler için oldukça elverişli.
Kumlu, görece güzel bir denizi var. Plaj alanı oldukça geniş. Sahilin bir bölümü beach club olarak işletiliyor. Bolca şezlong ve şemsiye var. İki şezlong ve şemsiye 30 TL’ye kiralanıyor. Hemen arkasında da atıştırmalıklar bulabileceğiniz bir cafe, ücretsiz WC ve duş var.
Diğer plaj alanlarına şemsiyenizi, havlunuzu veya sandalyenizi atıp keyfinize bakabilirsiniz. Çok kalabalık olabilecek haftasonlarından ve tatil dönemlerinde içeriye belli sayıda ziyaretçi alınıyor.
Katrancı Koyu
Katrancı Koyu, Fethiye karayolu üzerinde, Fethiye’ye 15 km mesafedeki Katrancı Tabiat Parkı içerisinde yer alıyor. Çam ve okaliptüs ağaçları ile kaplı ormanı, iki ayrı koydan oluşan denize girme imkânı bulunan, yıllardır çadır ve karavancı müşterilerin tercih ettiği bir tabiat parkı. Çadır ve karavan yeri kiralayarak doğayla iç içe bir tatil geçirebilirsiniz.
Korunaklı bir koy, çok dalga olmuyor. Dalga olduğunda ise ince kumlu sahilinden dolayı suyu bulanabiliyor. Kalmak için bungalowlar var. Mangal yakıp, piknik yapmayı seviyorsanız seversiniz. Araçla giriş 27 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Fethiye’ye 16 km uzaklıktaki koydan ilçe merkezine ulaşım, kamptan 30 dakika arayla kalkan servislerle sağlanıyor.
Fethiye
Fethiye, Göcek’e özel araçla 25 dakika mesafede. Yemyeşil çam ormanlarının eteğinde inci gibi sıralanmış koyları, mavinin binbir tonunu görebileceğiniz tertemiz denizi, uzayıp giden sahilleriyle Türkiye’nin göz bebeği. Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Ölüdeniz, Çalış Plajı ve Telmessos Antik Kenti gibi noktalarıyla hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri.
Fethiye gezilip görülecek yerler bakımından bir iki güne sığdırılamayacak kadar zengin. Koyların keyfini çıkarabileceğiniz tekne turları, Babadağ’dan Fethiye sahillerini süzülüp adrenalin dolu anlar yaşayacağınız yamaç paraşütü, birbirinden eğlenceli su sporları da Fethiye’nin ritüellerinden.
Dalyan
Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan ilginç labirent şeklindeki sazlık kanalların etrafında kurulmuş sıra dışı güzellikte şirin bir belde. Kaunos Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan Dalyan’da kanalın kenarında yer alan dik yamacın üzerindeki görkemli kaya mezarları zamanda yolculuğa davet ediyor. Dalyan Göcek’e 32 km uzaklıkta.
Akyaka
Akyaka, Citta Slow (Sakin Şehir) Ağının Türkiye’deki üyelerinden. Bir tarafında Azmak Deresi diğer tarafında Gökova körfeziyle ender bulunacak bir coğrafyaya kurulmuş. Yakın bir döneme kadar balıkçı kasabası olan Akyaka, 1970’lerde keşfedilmiş. Şimdilerde Ege’nin en gözde tatil yerlerinden birine dönüşse de özgün mimarisi, bozulmamış doğası ile kendine has kimliğini koruyor.
Akyaka’da yapılacak çok şey var. Buz gibi suyuyla üzerinde tekne turlarının gerçekleştirildiği Azmak Çayı, kite surf parkurları, plajı, orman kamp alanları ile Akyaka, Göcek’e 75 km (1 saat) uzaklıkta. Özellikle Azmak’a bolca vakit ayırın. 8 metreyi bulan suyu yaz kış 10 derece civarında.
Deniz kaplumbağası, su samuru gibi türleri görebileceğiniz Azmak’da kanoyla ya da tekne turuyla sazlıklar arasında dolaşıp ufak çapta bir safari yapabilirsiniz. Gelmişken Akçapınar tostçusuna da uğrayın, tostu ve ayranı çok meşhur.
GÖCEK’TEN NE ALINIR
Göcek çarşısına gelip de Ketenci‘yi görmeden gitmek olmaz. Nermin, Zeynep ve Haşim Ketenci tarafından işletilen butik çarşının en renkli dükkanlarından biri. Anadolunun birçok yöresinden sandıktan çıkma iğne oyalar, tığ işleri, örgüler model alınarak hazırlanan özel tasarım elbiseler, şapkalar, çantalar adeta bir sanat galerisi gibi. Ketenci’nin üst katına çıkan kapısı ise Göcek’in sembol fotoğraflarından.
Pazar günleri kurulan Göcek Pazarı, Göcek ve çevresinden getirilen yerel ve doğal ürünlerin satıldığı halk pazarı. Göcek Pazarı’nda meyve ve sebzenin dışında tekstil ve züccaciye ürünleri de satılıyor. Pazar tezgahlarının çoğunun köylülere ait olması nedeniyle pazar bölgede çok popüler.