Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulan ve günümüzde neredeyse tüm ülkelerin üye olduğu uluslararası bir örgüttür. BM'nin temel amacı, uluslararası barış ve güvenliği korumak, sosyal ilerlemeyi teşvik etmek, yaşam standartlarını yükseltmek ve insan haklarını korumaktır.
Birleşmiş Milletler 5 daimi ülke hangisidir?
Dünya genelindeki en büyük uluslararası örgüt olan Birleşmiş Milletler (BM), genel kurulda 193 üye ülkeye ev sahipliği yapmaktadır. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olarak bulunan ve veto hakkına sahip olan 5 ülke, bu örgütün en önemli karar merciini oluşturmaktadır. Peki, bu beş daimi üye kimlerdir? İşte cevap: Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve Birleşik Krallık. Bu beş ülkenin konseyde sahip olduğu veto hakkı, uluslararası meselelerde kritik bir role sahiptir.
BM görevi nedir, ne iş yapar?
Dünya genelindeki bu büyük örgüt, genel kurulda 193 üye ülkeye ev sahipliği yapmaktadır. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olarak bulunan ve veto hakkına sahip olan 5 ülke, bu örgütün en önemli karar merciini oluşturmaktadır. Bu beş ülke; Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve Birleşik Krallık'tır.
Güvenlik Konseyi'nin başlıca görevi, uluslararası barış ve güvenliği korumaktır. Beş daimi üyenin sahip olduğu veto hakkı, uluslararası meselelerde kritik bir role sahiptir. Bir kararın geçerli olabilmesi için bu beş ülkeden hiçbirinin veto etmemesi gerekmektedir. BM, ayrıca ekonomik ve sosyal konuların yanı sıra eğitim, sağlık, kültür ve insan hakları gibi birçok alanda da faaliyet göstermekte ve bu konularda üye ülkeler arasında iş birliği yapmaktadır. BM'nin birçok özel ajansı, programı ve fonu bulunmaktadır; bunlar arasında UNESCO, UNICEF, WHO ve IMF gibi tanınmış kuruluşlar da bulunmaktadır.