Seyahat

Bitlis'te doğayla buluşabileceğiniz en güzel 5 tabiat parkı...

Doğanın kalbinde huzur arayanlar için Bitlis, eşsiz tabiat parkları ile dikkat çekiyor. Doğaseverlerin yeni rotası haline gelen Bitlis, tarihi zenginliklerinin yanı sıra, nefes kesen doğal güzellikleriyle de göz dolduruyor. Şehirdeki tabiat parkları, yılın her döneminde ziyaretçilerini büyüleyici manzaralarla karşılıyor. Peki Bitlis'te doğayla buluşabileceğiniz en güzel 5 tabiat parkı...

Abone Ol

Bitlis, tarihi dokusuyla olduğu kadar doğa harikası tabiat parklarıyla da adından söz ettiriyor. Şehrin dört bir yanında, doğaseverleri kendine çeken yemyeşil alanlar ve huzur dolu yürüyüş parkurları bulunuyor. Peki Bitlis'te doğayla buluşabileceğiniz en güzel 5 tabiat parkı...

Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı

Nemrut Kalderası, Van ve Bitlis ovalarının en yüksek noktalarından birinde, Nemrut Dağı'nın patlaması sonucu oluşmuş ve büyük bir kaldera çöküşüne ev sahipliği yapan ülkemizin en karakteristik volkanik oluşumlarından biridir. 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında 31 Ekim 2003 tarihinde 4.804,7 hektarlık alanıyla "Tabiat Anıtı" olarak ilan edilmiştir.

Tabiat anıtları, Milli Parklar Kanunu'na göre bilimsel ve doğal değer taşıyan, tabiat olaylarının oluşturduğu, korunan doğal alanlardır. Nemrut Kalderası da, jeolojik, jeomorfolojik ve hidrojeolojik özellikleri ile öne çıkan, aynı zamanda floristik zenginliği ve eşsiz peyzaj değerleri ile önemli bir koruma altındaki alandır. Bu nedenle I. Derece Doğal Sit, Tabiat Anıtı, Turizm Alanı ve Ramsar Alanı olarak korunmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batısında yer alan Nemrut Kalderası, Bitlis'in Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçelerinin topraklarına yayılmaktadır. Tatvan'a 12 km, Ahlat'a 24 km mesafededir. Bu krater, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın dördüncü, dünyanın ise on altıncı büyük krateridir. Yaklaşık 6 km çapındaki Nemrut Krater Gölü, ABD'nin Mount Mazama Krater Gölü'nden sonra dünyanın ikinci en büyük krater gölü olma özelliğini taşır. Bu göl, ortalama 100 metre derinliğe sahip olup, en derin noktası 155 metreyi bulur. Ayrıca, Ilık Göl de dahil olmak üzere bölgede yaz aylarında kuruyan üç küçük göl daha vardır.

Kaldera, hem endemik bitki türleri açısından zengin (%3.39 endemizm oranıyla 10 endemik tür) hem de sıcak ve soğuk gölleriyle önemli bir sulak alandır. Ilık Göl çevresinde sıcak su kaynakları bulunur ve bu bölgede mineraller açısından zengin sıcak buhar yarıkları vardır. Nemrut Kalderası, doğanın gücünü gözler önüne seren, benzersiz bir jeolojik oluşum olarak büyük bir değere sahiptir.