Yaşam

Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği anabilim dalı başkanı Cem Say kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği alanında öncü bir isim olarak bilinen Cem Say, akademik kariyerinde ve teknoloji alanındaki etkisiyle dikkat çekiyor. Peki Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği anabilim dalı başkanı Cem Say kimdir? İşte detaylar...

Abone Ol

oğaziçi Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği alanında başarılı bir akademik kariyere sahip olan Cem Say, öğrencileri ve meslektaşları tarafından saygıyla karşılanan bir isimdir. Bilgisayar bilimleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Say, üniversitenin bilgisayar mühendisliği anabilim dalı başkanı olarak görev yapmaktadır. Peki Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği anabilim dalı başkanı Cem Say kimdir? İşte detaylar...

Cem Say kimdir?

Ahmet Celal Cem Say, 14 Mart 1966 tarihinde Ankara'da doğmuş, Türk teorik bilgisayar bilimcisi ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tam zamanlı profesörlük yapmaktadır. Yapay zekanın bir alt dalı olan kalitatif nedenleme üzerine QSI algoritmasını geliştiren Say, karmaşıklık teorisi alanında çalışmalar yapmıştır. Özellikle küçük uzaylı kuantum otomatları ve NL ve P karmaşıklık sınıflarının doğrulayıcılarla ilgili yeni karakterizasyonları üzerine araştırmaları önemlidir. Ayrıca, sahte dijital kanıtlarla haksız yere suçlanan insanlara destek veren ve popüler bilim kitapları yazan bir isimdir.

Eğitim hayatına TED Ankara Koleji'nde başlayan Cem Say, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden 1987 yılında mezun olmuş ve aynı bölümde doktorasını Selahattin Kuru danışmanlığında tamamlamıştır. Qualitative System Identification adlı teziyle 1992 yılında doktor unvanını almıştır.Akademik kariyerine 1992 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden Say'ın 80'den fazla bilimsel makalesi ve 700'den fazla atıfı bulunmaktadır. Araştırma alanları teorik bilgisayar bilimi, kuantum hesaplama, yapay zeka ve doğal dil anlama üzerinedir.

Popüler medyada da aktif olan Cem Say, Türkiye'de yapay zeka ve robotlar konularında TEDx konferansları vermiş, ulusal televizyon kanallarında popüler bilim yorumcusu olarak yer almış ve üç popüler bilim kitabı yayımlamıştır: "50 Soruda Yapay Zekâ", "Yeni Dünya, Yeni Ağ" ve "En Hakiki Mürşit". Ayrıca haftalık olarak Oksijen gazetesinde bilimle ilgili konuları köşe yazılarıyla okuyucularıyla paylaşmaktadır ve günlük olarak aktif bir Twitter hesabından bilim ve güncel siyasi konular hakkında tweetler atmaktadır.